Abádszalók

2019.06.14. 07:00

A műszaki pályát cserélte a lelkészi hivatásra

Egy lelkipásztor feladatköre ma már rendkívül szerteágazó. A lelkészi hivatal vezetése és igehirdetői szolgálata mellett számos új területen kell helytállnia. Legyen az pályázatírás vagy intézmények üzemeltetése. Nem kis feladat egy tapasztalt szakembernek sem, egy fiatal számára pedig igazi kihívást jelent.

Ujvári László

Fazakas Márk lelkipásztor hosszú távra tervez a Tisza-tó partján, úgy érzi, otthonra talált.

Fotó: Ujvári László

Tavaly ősszel új református lelkész érkezett Abádszalókra. Egy olyan fiatal, aki jól ismeri a térséget, közel áll a szívéhez a Nagykunság és a Tisza-tó környéke. Szolgálatát igyekszik a közösség gyarapítására végezni, és a számára addig ismeretlen feladatoktól sem riad vissza.

Fazakas Márk 1986-ban, Erdélyben látta meg a napvilágot. Pályaválasztása nem meglepő, hiszen édesapja is lelkész, édesanyja pedig könyvelő, nővére Izraelben él. Az általános iskolát Erdélyben, a középiskolát Debrecenben végezte. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy édesapja nyomdokaiba lép, hiszen először műszaki főiskolán tanult Budapesten.

– Két és fél év után ért meg bennem a gondolat, hogy mégis a lelkészi hivatás lesz az én pályám – idézte fel. Még abban az évben felvételizett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre. Tanulmányai után egy évig Kisújszálláson volt gyakornok, majd segédlelkész lett Fegyverneken.

– Négy évvel ezelőtt, 2015-ben szenteltek lelkésszé, nem sokkal később érkezett egy lehetőség, Karcagon beosztott lelkész lettem – magyarázta a fiatal lelkipásztor. Innen 2018 őszén Abádszalókra nevezte ki dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Októberben már a családjával is a Tisza-tó parti kisvárosba költöztek.

Három év karcagi szolgálat után úgy érezte, eljött az idő, hogy önállósodjon. Nem tervezett váltást, de a kínálkozó abádszalóki lehetőséget nem szerette volna elszalasztani. Ráadásul nem volt számára ismeretlen a terep, hiszen édesapja korábban már szolgált egy rövid ideig Abádszalókon.

Márk a gyermekkora jelentős részét faluhelyen töltötte, így nem okozott gondot, hogy egy kisebb településre költözzön a családjával. Már az egyetem utolsó évében tudta, hogy a Nagykunságba vágyódik.

Kérte is Bölcskei Gusztáv akkori püspököt, hogy ha mód van rá, tegye ezt számára lehetővé. Jól ismeri a térséget, ezért sokat jelentett számára, hogy a vágya végül teljesült.

– Megszoktam és megszerettem ezt a közeget. Még Abádszalókot sem lakjuk be teljes egészében, ez hatványozottan igaz volt Karcagra is – jegyezte meg.

Fazakas Márk lelkipásztor hosszú távra tervez a Tisza-tó partján, úgy érzi, otthonra talált.
Fotó: Ujvári László

A váltás sok újdonságot hozott számára, új közeget, új feladatokat és új kihívásokat. Elődje, Szűcs M. Sándorné még 2018. július végén nyugdíjba vonult, a fiatal lelkész gyorsan a mély vízben találta magát.

Hivatalba lépésével egy időben Abádszalók és Tomajmonostora közös szociális ellátórendszere egyházi fenntartásba került. Bár az átvétel a tervezetthez képest egy hónapot csúszott, de szép eredményként éli meg, hogy sikerrel vette az első akadályt.

Meglátása szerint a váltás új helyzetet teremtett mind a presbitérium, mind a dolgozók, az ellátottak és a település lakói számára. A folyamat azonban sikeresen lezárult és reméli, hosszú kifutása lesz.

Természetesen a sok munka mellett igyekszik időt szakítani családjára is. Feleségével még a középiskolás évek alatt ismerték meg egymást, azóta családot alapítottak, két kislány boldog szülei.

Meggyőződése, hogy nem szerencsés, ha a magánélet összemosódik a munkával, ugyanakkor egy lelkész és a családja nem zárkózhat el a közösség elől. Éppen ezért arra törekszik, hogy megtalálja az ideális egyensúlyt munka és család között.

Könnyű volt a beilleszkedés

Hosszú távra tervez a Tisza-tó partján, úgy érzi, otthonra talált. Határozott céljai vannak és azok a városhoz kötődnek, szakmai és családi oldalról egyaránt.

– Egy olyan közösségbe csöppentem, amely nagyban megkönnyítette számomra, számunkra a beilleszkedést. Ezért pedig nagyon hálás vagyok. Próbálom minél jobban megismerni és szolgálni a közösséget – válaszolt kérdésünkre Fazakas Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában