Szolnok

2019.06.28. 20:00

A szúnyogbaj és az özönvíz is téma volt a közgyűlésen

A túlnövekedett állományuk miatt országosan is jelentős gondot és kényelmetlenséget okozó, helyi szintű szúnyoggyérítési programról szóló beszámolót hallgathatták meg a közgyűlés soros, június végi ülésén a szolnoki képviselők.

Mészáros Géza

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program április 30-án indult. Képünk illusztráció.

Fotó: Illusztráció/Csabai István

– Ebben az esztendőben már hatvanhétmillió forintot fordított a város a minden eddiginél komolyabb szúnyoghelyzet kezelésére – hangzott el Betyó János szakértő tájékoztatójából. Mint megtudhattuk, a megyeszékhelyen több mint két évtizede szervezik a szúnyogok irtását, gyérítését, eddig két komolyabb problematikus időszak volt, de az idei havária minden eddigit felülmúlt.

A város már pünkösd környékén döntött arról, hogy növeli a kémiai és biológiai beavatkozások gyakoriságát. A kezelt terület – a korábbi évekhez hasonlóan – először négyszáz hektár volt, ezt növelték hétszázra, ezerre, legutóbb pedig már ezerkétszázra.

Az idei évben eddig összesen 22 alkalommal történt kezelés, míg más esztendőkben 4-5 is elegendő. A beavatkozások folytatódnak, a város által megrendelt gyérítések mellett július 3-án a katasztrófavédelem légi és földi kezeléssel igyekszik csökkenteni a szúnyogok mennyiségét.

Egy másik tájékoztató arról szólt, hogy egyre többször fordul elő, hogy rövid idő alatt egyhavi csapadék esik, ez jelentősen megterheli Szolnok csatornahálózatát. Amint azt Magyarné Bede Marianna műszaki igazgató elmondta, a VCSM Zrt. felújítja a szennyvízátemelőket, új szivattyúk beszerzéséről, a főgyűjtők tehermentesítéséről gondoskodik.

Célszerű lenne kidolgozni a csapadék-, illetve szennyvízelvezető csatornák szétválasztását, hogy tartalmuk külön jusson a tisztítóba.

Az előterjesztések között a februárban elfogadott költségvetés újabb módosítását is tárgyalta a testület, ezúttal 1,2 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttek a képviselők. Az összeget a Szigligeti Színház felújítására fordítják.

A módosításra azért volt szükség mert az 1,2 milliárd forint korábban beruházási célra volt elkülönítve, ez átkerült felújítási célra. A Szapáry Úti Óvoda felújítása is folytatódik, a sikeres befejezéshez harmincmillió forintot csoportosítanak át.

Új nevet kap a város egyik utcája: a korábbi Tanács utat Patakra keresztelték a megkérdezett ott lakók szavazata alapján. Folytatódhat a Széchenyi körút járdáinak felújítása.

A Fogoly utca és a Fakopáncs utca közötti szakasz rekonstrukciója mintegy hatmillió forintból valósulhat meg, illetve a Tószegi úti kerékpárút Kombájn utca és Piroskai út közötti szakaszon lámpasorokat telepítenek.

Új parkolók létesülnek a Malom út és a Botár Imre út környékén, emellett a Hild Viktor úti gyalogátkelőhelynél jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer kialakítását tervezi a város.

A szolnoki klímastratégia kidolgozására, pályázat keretében, húszmillió forint támogatást igényel a város. Elfogadták a képviselők az előterjesztést az Országos Futópálya-építési Programban való részvételre és a pályázat benyújtására, így a futók hamarosan kedvezőbb helyen – a Tiszaligetben kialakítandó ezerkétszáz méteres futópályán – hódolhatnak szenvedélyüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában