VÉLEMÉNY

2019.06.11. 13:18

Az erős jász öntudat segít áthidalni a jelen kihívásait

Évről évre megszervezik az elszármazott és itthon élő jászok legnagyobb ünnepét, a Jászok Világtalálkozóját. Hétvégén Jászkisér adott otthont a seregszemlének, ahol több ezren vettek részt és megismerhették a Jászság hagyományait, kulturális értékeit, a jász ember érzésvilágát és vendégszeretetét.

Illés Anita

A múltban gyökerező erős jász öntudat, a közösség megtartó ereje lelki és szellemi táplálékot ad számunkra a jelen kihívásaiban. A globalizáció, az információrobbanás kora ugyanis átalakítja emberi kapcsolatainkat, értékeinket. Sokszor halljuk, hogy milyen felgyorsult, önző világban élünk, ahol nem figyelünk kellőképpen egymásra és elmagányosodik a lélek.

Ezek a negatív társadalmi folyamatok megújulásra, értékeik és kapcsolataik megőrzésére, bővítésére késztetik a helyi közösségeket. A jászok ünnepe az élő hagyományokat bemutató kulturális, művészeti programokkal ezúttal is erősítette az összetartozás érzését.

Hidakat épített az elszármazott, az itt élő jászok és a rokon nemzetek között.

„S ha utad egyszer a végéhez ér. Ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!” – szól a Magna Cum Laude zenekar Vidéki sanzon című slágere. Sokan nemcsak az út végén tekintenek vissza gyökereikhez, hanem az úton meg-megállva hazavágynak szülőföldjükre. Ők itthon voltak most is.

Az elszármazottak elhozták alkotásaikat, támogatták a rendezvényt, megosztották tudásukat, tapasztalataikat az itt élőkkel. A család, barátok és a rég nem látott ismerősök találkozásiból erőt merítve az ünnep után mindenki lélekben megújulva indulhat útnak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában