GALÉRIÁVAL

2019.06.08. 11:30

Elkezdődött a jubileumi XXV. Jász Világtalálkozó Jászkiséren

Pénteken délután kiállítások megnyitójával kezdődött el a XXV. Jász Világtalálkozó Jászkiséren. A Csete Balázs Általános Iskolában huszonhárom helyi és jászsági alkotó mutatkozott be.

Illés Anita

A tárlatot Földi Ferenc, intézményvezető nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a művészet miként tud részévé válni az életünknek. A művészet minden ága komoly gondolatok, üzenetek átadására és közvetítésére képes. A tárlaton amatőr és profi festőművészek, fafaragató, gyöngyfűző, pörkölttorta készítő, fotóművész és különböző kreatív technikákat alkalmazó mesteremberek alkotásait csodálhatták meg a résztvevők.

A Jászkiséri Kézimunka Kör tagjainak jászsági hímzésű munkái, valamint az Egyetértés Nyugdíjas Klub falvédői is vonzották a kíváncsi tekinteteket. A Jász Alkotók Köre (JAK) művészei festményeken, fotókon és grafikákon örökítették meg a Jászság természeti és kulturális értékeit. A JAK Messziszálló gondolatom című tárlata a Művelődés Házában az alkotók szülőföldhöz való kötődését mutatja be.

A megnyitó után a római katolikus templomban folytatódott a jubileumi világtalálkozó első napja, aminek mottója a „Tisztelgés a múltnak”. A megjelenteket ifj. Sebestyén Ferenc, Jászkisér alpolgármestere köszöntötte. Az ünnepi megemlékezésen Pócs János, országgyűlési képviselő és Lukácsi György, polgármester köszöntötte Kladiva Imre, címzetes apátot, plébániai kormányzót, aki idén Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

A Jászkiséri Kézimunka Kör tagjai átadták a templom szembemiséző oltárának és a misekönyv tartójának a terítőjét, amit örömmel és szeretettel készítettek el. Az elszármazottak nevében T. Mészáros András, Érd polgármestere szólt a jászokhoz. A rendezvényen fellépett a jászkiséri származású Váradi László, zongoraművész, Sas Dániel zongoraművész, Mészáros Máté klarinétművész és a Jászkiséri Pedagógus Női Kar.

Fotó: Illés Anita

A templomi ünnepség után a résztvevők a temetőbe vonultak, ahol dicső elődeik sírjára helyezték el az emlékezés koszorúit. A XXV. Jász Világtalálkozó gálaestjén a polgármesteri köszöntő után Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet, majd átadták a városi kitüntető díjakat, elismeréseket. A gálaműsorban fellépett a Jászság Népi Együttes és a Pendzsom Néptánc Együttes alapító tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában