TISZAFÜRED

2019.06.18. 19:52

Épül az új Tiszafüred! – több helyen is újragombolják a kabátot

Szinte egy új város épül a Tisza-tó partján. Persze, nem a szó szoros értelmében, de Tiszafüred már csak nyomokban emlékeztet az elmúlt évtized posványos állóvizére. Több milliárd forint fejlesztési forrás ölt testet a városban.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Már tavaly elindult egy új városrész építése a Belsőfokpart út mentén. Egy új orvosi rendelő, mellette pedig egy új piaccsarnok kapott helyet a régi műszakicikk-piac helyén. Emellett megújultak a város közintézményei, megkezdődött a Tiszafüredi Óvodák és Bölcsőde épületegyüttesének korszerűsítése és bővítése is.

A fejlesztések jelenlegi állásával és a Tiszafüredi Szabadstrand küszöbön álló átépítésével, korszerűsítésével kapcsolatban Ujvári Imre polgármester válaszolt a Szoljon.hu kérdéseire.

Hogy állnak a településen zajló munkálatok?

– Az új városrész építése nagyon jó ütemben halad. Az a célunk, hogy Tiszafüred egy vonzó belvárossal, közösségi térrel rendelkezzen. Szép és nyugodt környezetet szeretnénk kialakítani. A városközpont most zsúfolt, elhanyagolt, visszamaradott. Gyakorlatilag megrekedt a 80-as években.

– Új intézményekre, átgondolt változtatásokra van szükség minden területen. Figyelembe véve a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, egy új belváros kialakítása mellett döntöttünk. Szerencsére a pályázati kiírások és az elnyert források lehetővé tették, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket.

Miben lesz más az új belváros?

– Egy teljesen új főteret fogunk kialakítani. Körülbelül három–négyezer négyzetméternyi terület kap új burkolatot, szökőkút és új növényzet kap majd helyet. Új zöldfelületeket alakítunk ki a mostani, elbontás előtt álló vásárcsarnok és a hozzá tartozó parkoló helyén, a római katolikus templom közvetlen szomszédságában.

– Ehhez kapcsolódik a belváros kaotikus forgalmi rendjének újragondolása. Az új főteret és a hozzá szorosan kapcsolódó Belsőfokpart úti új városrészt egy keretként öleli majd körbe a tervezett közlekedési struktúra.

Az új, jelenleg épülő városrész látványterve az új piaccsarnokkal és orvosi rendelővel
Fotó: Beküldött fotó

Hogy kell elképzelni az új forgalmi rendet?

– Az egyik legfontosabb szempont a gyalogos-, a kerékpáros- és a gépjárműforgalom szétválasztása volt. A Fő út hatszáz méteres szakaszán, az Örvényi út és az Igari út között egy gyalog- és kerékpárút épül majd. Az új koncepció fontos része, hogy egyirányúsítjuk a Fő út jelentős részét, a tehergépjármű-forgalmat pedig egy másik útvonalra tereljük.

– Ezáltal megtörténik a belváros tehermentesítése, kisebb lesz az áthaladó forgalom. A jelenleginél lényegesen több parkolóhely áll majd a lakosok rendelkezésére. A belvárosban nincs kihasználatlan terület, ezért terjeszkedni kellett, új területet bekapcsolni a város vérkeringésébe. A Belsőfokpart út melletti terület szinte adta magát.

A lakosok körében nagy érdeklődés övezi az új piaccsarnokot. Mit kell tudni róla?

– Jelenleg körülbelül hetvenszázalékos készültségi szinten áll a beruházás. Bár az épület kisebb lesz, mint a jelenlegi, de jobb helykihasználással. A régi fenntartása gazdaságtalan, esztétikailag is hagy kívánnivalót maga után. Az árusok és termelők is gyakran panaszkodnak a csarnokba beköltözött madarakra és a korszerűtlen körülményekre.

– A kor követelményeinek megfelelő környezetben, minden jelenlegi szolgáltatás elérhető lesz az új létesítményben is. Minden külső és belső árusítónak meg lesz a helye. Komoly hűtés-, valamint fűtéstechnika kerül beépítésre. Nyáron hűthető, télen fűthető lesz. Az utóbbihoz szükséges áramot napelemek fogják előállítani, így az ingatlan fenntartása, üzemeltetése sokkal gazdaságosabb lesz, mint a jelenlegi.

Miért épül új orvosi rendelő, miközben a régi is megújult?

Az új egészségügyi intézmény építése körülbelül ötven százalékon áll. Ez egy akadálymentesített kétszintes épület lesz, ahol helyet kap a háziorvosi és gyermekorvosi ellátás, valamint a védőnői szolgálat. Új alapokra helyezzük a város egészségügyét, elválik egymástól a szakrendelés és az alapellátás.

– Most a régi központi intézményben van összezsúfolva szinte minden. Bár az épületet felújítottuk, de az alapterülete nem lett nagyobb. A környezete már évtizedekkel korábban beépült, így új helyszínt kellett keresni.

– Azzal, hogy új épületbe költözik az alapellátás, sok hely felszabadul a régi egészségügyi intézményben. Erre azért van szükség, mert tervezzük, hogy a jövőben új szakrendeléseket teszünk elérhetővé Tiszafüreden.

– Itt szeretném megjegyezni, hogy az önkormányzat tulajdonába került az új rendelő melletti romos ingatlan, a Belsőfokpart és a Rét utak kereszteződésében. Az épület elbontása után fejlesztést fogunk megvalósítani a területen.

A szabadstrand tervezett, új fogadóépületének látványterve. Ez lesz a strand főbejárata
Fotó: Beküldött fotó

Egy félmilliárd forintos csomag keretében újul meg a tiszafüredi szabadstrand is

– Határozott célunk, hogy a turizmusban is szintet lépjünk. A Holt-Tisza-part és a strand tíz–húsz éves lemaradásban van. Az alapoktól kezdjük az újjáépítést: elbontjuk az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat és új főépület kerül kialakításra. Ez lesz a szabadstrand bejárata, értékmegőrzővel és beléptető­kapuval, akadálymentesített szolgáltatásokkal.

– Egységesítjük a büfék előtti teraszrendszert. Fontos, hogy minden hangulatkeltés ellenére a teraszok együttes alapterülete nem csökken, hanem nő! Új gyepszőnyeget alakítunk ki öntözőrendszerrel, megújítjuk a játszóteret és létrehozunk egy vállalkozói zónát.

– Ezt egészíti ki a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatása, melynek keretében jelentős eszközbeszerzést valósítunk meg. Az országban egyedülálló módon egy mobil stégrendszer kerül kialakításra. Ezen úszómesteri pontok és napozóteraszok kapnak majd helyet. A szabadstrand melletti területen pedig egy multifunkciós sportpályát alakítunk ki, valamint egy kis méretű fitneszparkot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában