JÁSZSÁG

2019.06.14. 17:24

Fejlesztik a jászsági fiatalok lelki egészségét

A Jászságban országosan is egyedülálló kétéves lelkiegészség-fejlesztő program indult, aminek célcsoportjai az elkövetkezendő időszakban a fiatalok. A lelki zavarok jelentős része ugyanis gyermek- és serdülőkorban kezdődik. Magyarországon a 4 és 17 évesek között a mentális kórállapotok előfordulása eléri a népbetegség szintjét.

Illés Anita

Forrás: Shutterstock

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház és a Lelki Köldökzsinór Egyesület együttműködésével indult az a lelki egészséget fejlesztő program, ami az első évben főként a várandósokat, kisgyermeket nevelő szülőket szólította meg.

A résztvevőknek különleges tréningeket tartottak. Június 11-én az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán értékelték a program eddigi eredményeit, és bemutatták a mentális egészség fejlesztésének lehetőségeit az oktatási, nevelési intézmények vezetőinek, az egészségügyben dolgozóknak. A jövőben ugyanis a tanuló fiataloknak és a pedagógusoknak szeretnének segíteni.

A fórumon Borsi Eszter szakmai vezető elmondta, hogy az Egészségfejlesztési Iroda keretein belül 2018 áprilisától működik a Lelki Egészség Központ, ahol nemcsak a testet, hanem a lélek sajátosságait is igyekeznek figyelembe venni a gyógyításban.

A tájékoztatón megtudhattuk, hogy a lelki egészséget érintő kórképek napjainkban a munkaképesség-csökkenés 21,1 százalékáért felelősek, ezek közül előreláthatólag 2020-ra a stressz mellett a depresszió lesz a legmeghatározóbb.

Éppen ezért egyéni és közösségi szinten egyaránt fontos a mentális egészség fejlesztése. Dr. Ördög János szülész, nőgyógyász, holisztikus orvos, a Lelki Köldökzsinór Egyesület elnöke előadásában rámutatott azokra az állapotokra, melyek járványszerűen terjednek a világban.

Ezek között említette a depressziót, a túlsúlyt és a cukorbetegséget.

– A mentális és a táplálkozási zavaroknak, valamint az anyagcsere-betegségeknek a megjelenése is egyre korábbi életkorra tevődik. Márpedig a szemünk fénye a gyermek – hívta fel a figyelmet dr. Ördög János. A szakember kiemelte, hogy a mentális zavarok háromnegyede gyermek- és serdülőkorban kezdődik.

Egy óvodával is együttműködnek

Magyarországon a 4 és 17 éves gyermekek között a mentális kórállapotok előfordulási gyakorisága tizenhat százalék, ami eléri a népbetegség szintjét, és a trend növekvő. Fontos tehát, hogy a fiataloknak is utat tudjanak mutatni egy teljesebb, tudatosabb élet irányába.

Az egyesület közreműködésével az elmúlt három évben háromszázhatvan fő vett részt ezen a fajta tréningen. Együttműködnek a jászberényi Maci Óvodával, ahol már alkalmazzák ezt a módszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában