KARCAG

2019.06.20. 07:00

Galambokat tenyészt a tizenkét éves fiú

Bár csak negyedik éve foglalkozik amerikai óriás postagalambokkal a tizenkét éves Sóti Gábor, már a felnőtt galambászok közötti versenyeken kiváló tenyésztői eredményeket ér el. A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola hatodikosával és édesapjával galambjaik között beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Sóti Gábor és édesapja is sikeres galambász.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Kiskoromban apától sokat hallottam a galambokról, majd láttam kiállításon, hogy milyen szépek, kedvesek, tulajdonképpen akkor határoztam el, hogy szeretném megpróbálni a tenyésztésüket. Ezért lettek galambjaim és nem teknősöm, halam – mondja Gabi.

– Nagyon örültem, hogy egy olyan jó hobbit talált magának a fiam, ami kimozdítja kicsit a szobából, és mellette felelősségre, rendszerességre tanítja – sorolja az édesapa, Sóti Gábor.

Amikor négy éve az első amerikai óriás postagalambok megérkeztek, a munkamegosztás is elkezdődött apa-fia között.

Iskolaidőszakban reggel az édesapa feladata a galambok ellátása, délután a tanulás, edzés után Gabi is segít, a szünetekben azonban már minden az ő feladata. A közös munka közben van idő a napi teendők, iskolai feladatok megbeszélésére, de az új, tágas galambház elkészítése is közös érdem.

– Az internet is nagy barátunk, legalábbis a szakcikkek, szakirodalom a fajtaleírások olvasásához – folytatja az édesapa, aki maga is 1987 óta foglalkozik az amerikai óriás postákkal.

Bár pár év kimaradt, amikor bérházban laktak. Alig várta, hogy kertes házba költözzenek, és folytathassa a tenyésztést!

– Ahhoz, hogy valaki eredményes galambtenyésztő legyen, a szakmai tudás mellett jó szemmel is kell rendelkeznie törzsállománya összeállításához. Kevés a genetikai jártasság, a galambok ismerete is kell hozzá – árulják el titkukat Sóti Gáborék, akik számára a saját tenyésztésű galambokkal elért sikerek a rangosabbak.

– A kiállítások azért is jók – állítja az édesapa –, mert pozitív vagy negatív visszacsatolást jelent arra, hogy jól gondoljuk e, hogy az adott galambunk jó. A galambászoknál kialakul egyfajta dúcvakság, azt hiszik, hogy a sajátjuk a legjobb. Aztán elviszik egy megmérettetésre, és az akkreditált, vizsgázott bírálók pedig azt mondják nekik, hogy tévúton járnak, vagy épp megerősítik őket abban, hogy igenis ez a jó tenyésztői irány.

Sóti Gábor és édesapja is sikeres galambász.
Fotó: Daróczi Erzsébet

Az is kiderült, hogy Gabi húga, Dorci (Dorottya) is érdeklődik a galambok iránt, a harmadikos kislánynak már van saját galambja, így lehet, hogy közösen is galambászkodnak majd egyszer. Év végén Gabi csak matekból lett négyes, de mint apjával elárulták, dolgoznak azon, hogy jövőre ez is ötösre változzon.

Persze addig sok közös program lesz még a nyáron a Sóti családban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában