GALÉRIÁVAL

2019.06.14. 09:58

Iszonyú halpusztulás történt a szajoli holtágon

Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok. Elrettentő látványként a legkülönbözőbb méretű és fajú uszonyosok tetemei lebegtek a vízen, szegélyezték a tavat övező nádast...

Kovács Berta

– Pirkadatkor fedezték fel a halpusztulást a horgászok, de ez szerencsére nem érinti az egész holtágat, csak a kettes tóegységet – magyarázta Szöllősi József polgármester, akit természetesen a helyszínen találtunk.

Annál is inkább, mivel a holtág az önkormányzat tulajdonában van, bár hasznosítója a Fish Coop Kft. A rendkívüli esemény miatt azonnali horgászati tilalmat rendeltek el. A történtekről lakossági felhívást tettek közzé, a tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket pedig nyomban lezárták. A halőrök azonnal megkezdték csónakjaikkal a tetemek begyűjtését.

A polgármester szerint a látottak alapján közel száz mázsára saccolható az elhullott kopoltyúsok mennyisége, bár ezt nehéz előzetesen felmérni. Ottjártunkkor továbbra is rengeteg tetem úszott a vízen...

A busák körében időről időre felüti fejét az elhullás, ám Szajolban nemcsak ezek pusztultak, hanem pontyok, harcsák, csukák, amurok, süllők és keszegfélék is.

A veszélyes hulladéknak számító halmaradványok elszállítására alkalmas konténerre várva dr. Csoma Antal, a Fish Coop Kft. egyik ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy az esetről minden érintett szakhatóságot értesítettek, a halászati szakhatóságot, a környezetvédelmi hatóságot, katasztrófavédelmet, rendőrséget, állatorvost. Az előzetes felmérés megtörtént, mintát vettek a vízből, amit elküldtek laboratóriumi vizsgálatra.

Az elhullott halak halmait markolóval pakolták a konténerekbe.
Fotó: Csabai István

– Egyelőre csak feltevéseink vannak a halpusztulás okáról, konkrétumokat csak a vizsgálat után tudunk mondani. A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt. Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt – fejtette ki.

Pócs Péter is azon halőrök közé tartozik, akik kint jártak szerda délután a tavon.

– Egyetlen elpusztult halat sem lehetett akkor még látni. Az előző években sem volt halpusztulás a tavon – osztotta meg tapasztalatait.

– Csütörtökön reggel szóltak, hogy baj van. Megmértük a víz oxigénszintjét, és nagyon alacsony volt, de csak ebben a tóegységben. Az egész terület tele van haltetemekkel, nyolc-tíz kilós busákat is találtunk. Hogy hány napot vesz igénybe, míg begyűjtjük az összes elhullott halat, az attól függ, mennyi segítséget kapunk. Jönnek önkéntesek segíteni, többségében halőrök és halászok.

Szöllősi József polgármester azt is elmondta, önkéntes horgászok és közfoglalkoztatottak is besegítenek. Hangsúlyozták, az önkormányzat és a hasznosító is mindent megtesz, hogy minél előbb eltakarítsák a vízi katasztrófa nyomait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában