régi búzaszem

2019.06.18. 06:55

Megpróbálják csíráztatni a különleges búzát Rákóczifalván

Végeztek az 1800-as évek elejéről származó, biedermeier stílusú kanapé felújításával, melynek során régi búzaszemek és búzakévék kerültek elő.

Kovács Berta

Hátra van még a bútor kárpitozása, tudtuk meg Balázs Antal restaurátortól. A búzának külön üvegvitrint készítettek, melybe most helyezik bele a szintén a kanapéból előkerült gyommagvakat és mangalicaszőrt.

A mostanáig legrégebbi, épségben maradt búzaszemek 1877-ből származnak, ezeknél viszont minden jel szerint idősebb a falvai, ami számos turista érdeklődését is felkeltette. Hétfőn is közel 200 gyerek látogat el a Macimúzeumba, hogy megtekinthessék a kiállított érdekességeket.

A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetnek is rendelkezésére bocsátottak vizsgálati célokra búzakalászokat és 20 szem búzát.

A kutatók csírázási képességet és beltartalmat fognak vizsgálni. Balázs Antal elmondta, a szakemberektől hallotta, ha másképp nem sikerül életre kelteni a gabonát, a génjeit másik búzába átültetve fogják csírázásra bírni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában