Vélemény

2019.06.15. 20:00

Talán az idő elhalványítja majd a lélekfacsaró élményeket

Pillanatok alatt a Dunába süllyedt a Hableány nevű kirándulóhajó. Pontosan hét másodperc alatt nyelték el a habok, majdnem mindegyik utasával együtt.

Szabó Lilla Laura

Ennyi idő elegendő volt arra, hogy életek, sorsok legyenek semmivé, változzanak meg.

Az egész ország megrendülve kísérte figyelemmel az eseményeket. Egy ilyen tragédia rengeteg embert érint. A túlélők talán soha nem dolgozzák fel a történteket, a veszteséget elszenvedett családtagok, rokonok fájdalma pedig elviselhetetlen lehet.

A mentésben, illetve kiemelésben részt vevő szakmai erők munkája pedig felbecsülhetetlen. Ennek megfelelően, példás összefogással sikerült felhozni a hajót a mélyből, bár sem az idő, sem a természet törvényei nem voltak a mentőegységek segítségére.

Mi, hétköznapi emberek talán el sem tudjuk képzelni, mekkora munka lehetett ez fizikailag – leginkább azonban lelkileg. Mégis néhány, a mentésben részt vevő szolnoki búvár szavai által betekintést nyerhetünk a folyamatba. Elárulták, saját életük kockáztatásával vettek részt ebben az igen érzékeny műveletben.

Azt hiszem, valójában ezt jelenti a hősiesség.

Elképesztő nyomás alatt, csöndben, tisztelettel, precízen tenni a dolgukat. Bár számukra a kiemelés minden bizonnyal olyan tapasztalás marad, ami meghatározó szerepet tölt be további életükben.

És talán az idő elhalványítja majd a lélekfacsaró élményeket, de nemhogy 7 hét vagy hónap, de talán 7 év is kevés lesz ahhoz, hogy kitörölje az érintettek emlékezetéből…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában