JÁSZJÁKÓHALMA

2019.06.22. 07:00

Tanyasi iskola öregdiákjai találkoztak Jákóhalmán

Huszonötödik alkalommal rendezték meg június harmadik vasárnapján a Varjasi tanyasi iskola találkozóját. A két világháború között minden ötödik ember tanyán lakott Jákóhalmán, így két tanyasi iskolára is szükség volt.

Illés Anita

– A Varjasi tanyasi iskola 1927-ben épült, majd 1964-ben lebontották, miután egy része korábban leégett. Akkorra már elkezdődött a tanyavilág összeomlása, elfogytak a gyerekek is – idézte fel Fodor István Ferenc, a találkozó szervezője, aki megírta a Jászság tanyasi iskoláinak történetét. Az egykori diákok 1995-ben jöttek össze először, s azóta minden évben találkoznak akkortájt, amikor az iskola kápolnájának a búcsúja volt.

Az idei összejövetelre a helyieken kívül Budapestről és Jászapátiról érkeztek elszármazott varjasi tanulók. A megemlékezés ezúttal is szentmisével kezdődött, majd a gazdakörben jó hangulatú beszélgetéssel, közös ebéddel folytatódott. A szervező elmondta, hogy a rendezvényen rendszeresen megjelent Tihanyi Károly tanító is, aki idén hunyt el nyolcvannyolc éves korában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában