Mezőhék

2019.07.09. 11:30

Vica hitét már egészen fiatalon próbára tette a sors

Szabó Viktória – vagy ahogy a legtöbben szólítják, Vica – tudatos fiatal lány. Már egészen régen világossá vált számára, milyen cél felé szeretne haladni. Megkapta ugyanis az isteni elhívást, ami egy igazán nemes küldetésre invitálja: lelkésznek készül! Különleges választásáról mesélt hírportálunknak.

Szabó Lilla Laura

Vica szívesen olvas szabadidejében.

Fotó: Nagy Mariann

– Már a gimi első évében elhatároztam magam. Korábban, általános iskolásként, felsőben többször jártam hittantáborban. Ezek az élmények szintén meghatározták számomra az irányt – meséli Szabó Viktória, akinek bár családja soha nem volt igazán vallásos, őt és testvérét egyaránt megkeresztelték.

Hit dolgában azonban komoly próbatétel elé állította őket a sors: édesanyjuk egészsége és élete nagy veszélybe került, három évvel ezelőtt pedig egy májtranszplantációs műtéten is átesett.

– Nagyon sokat imádkoztam érte. Tudom, ez ma kissé furcsán hangzik egy fiatal lány szájából, de sok mindenen átsegített már engem – vallja.

Elköteleződése pedig számos esetben váltott ki szélsőséges reakciókat, leginkább korosztályának tagjaiból. Gyakran kellett megküzdenie társai rosszindulatú, piszkálódó megjegyzéseivel, ám rendre sikeresen felülkerekedett rajtuk. A közben tanúsított erő miatt pedig inkább tiszteletreméltóvá vált a többiek szemében.

– A gimi első éveire volt jellemző ez a magatartás. Utána valahogy elfogadták, hogy én ezt választottam. Sőt! Nagyon jó érzés, hogy az érettségi izgalmait az egyik barátnőmmel imádkozva vészeltük át!

– A ballagáson pedig volt olyan osztálytársam, aki azt mondta, reméli, egyszer én adom össze a férjével vagy én keresztelem meg a gyermekét. Igazán jól tudnak esni az ilyen gesztusok – sorolja mosolyogva a kedves élményeket.

Abban hisz, hogy Isten akkora terhet ró mindenkire, amekkorát az illető elbír. Vica pedig már eddigi élete során is tapasztalta a megpróbáltatásokat. A korábbi budapesti életet cserélték a mezőhéki tanyavilágban való boldogulásra.

Vica szívesen olvas szabadidejében.
Fotós: Nagy Mariann

– Tény, hogy nagy komfort-visszaesés volt. De valahogy megszoktuk, sőt meg is szerettük. A természet közelsége csodálatos élmény, az ottani csend pedig semmihez sem fogható. Mindig nagyon jó hatással van rám, amikor a nyüzsgő, kollégiumi hétköznapokból ide térek haza.

S bizony, a kiegyensúlyozottság eredményes volt a tanulás kapcsán is. Vica a Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjaként kiválóan vizsgázott az érettségin. Továbbtanulási terveit pedig a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen fogja megvalósítani.

– Az egyetem és a város már a nyílt napon elrabolta a szívemet! Nagyon várom a kezdést. – lelkendezik. S bár a távolabbi jövőjét még homály fedi, bárhol szívesen művelné hivatását.

Biztos abban, hogy a számára legmegfelelőbb helyre érkezik, ezzel a meggyőződéssel vág neki a különleges életútnak. Legfontosabb céljának a hit erejének és Isten szeretetének továbbadását tartja. Ez szerinte legkönnyebben az emberekkel való kapcsolatokban valósulhat meg.

Énekelni és gitározni is tud

Vica ugyanúgy keresi a szórakozási lehetőségeket, mint kortársai. Sokat olvas, énekel és gitározni is tud. Hangját egyébként egészen kislánykora óta képzi. Jó néhány versenyen járt már, a legutóbbin, az I. Csenki Imre Országos Zsoltár-és Népdalzsoltár Éneklő Versenyen első helyezést ért el. S persze nem csak az egyházi énekeket, hanem a mai slágereket, ismert dalokat is szívesen előadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában