TÚRKEVE

2019.07.16. 16:23

Aranymisét celebrált Tibor atya

Dr. Ondavay Tibor a közelmúltban adott aranymisét a túrkevei katolikus templomban. A papságának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott ceremóniát élőkért és eltávozottakért ajánlotta fel.

Szabó Lilla Laura

Anyai nagyanyja igazán nagy hatással volt rá.

Fotó: Márton József

– A papság hivatás. Ezt tulajdonképpen nem választjuk, hanem az ember egyszer csak megkapja a hívást Istentől. Amit vagy elfogad, vagy nem. Nos, én elfogadtam – kezdte az atya. Tibor atya mélyen vallásos családból származik, küldetése már a családi fészekben kirajzolódott számára.

A szálak meghatározó szerepét pedig mi sem mutatja jobban, mint nagyanyjával való erős kapcsolata.

– Csodáltam az anyai nagymamámnak az erejét. Mindhárom gyermekét eltemette, közöttük édesanyámat utolsóként. Én magam akkor már pap voltam, s még így is sokkal nehezebben éltem meg az elvesztését, mint ő. Hite és kitartása a mai napig erőt ad nekem.

Tibor atyára nagy hatással volt az idős hölgy méltóságteljes jelleme. Elmondása szerint ő vezette el Szűz Máriához is. Ötven év hosszú idő, Tibor atya úgy látja, ezalatt az emberek hithez való hozzáállása átalakult.

Anyai nagyanyja igazán nagy hatással volt rá.
Fotó: Márton József

– A hitet gyakorlók száma jelentősen lecsökkent. Keresők vannak ugyan, de sok benyomás éri őket, nehezen találják meg az útjukat – meséli tapasztalatait.

Többek között ezért is ajánlotta fel miséjét mindenki számára. Ahogyan fogalmazott, ő egyébként szerényebb ünneplést képzelt el, de kedves hívei és közössége ragaszkodott a méltó eseményhez.

– Pappá avatásom évfordulóját egy számomra igen kedves, lengyelországi kegyhelyen töltöttem. Első szertartásom ötvenedik emléknapján tartottam az aranymisét. – részletezte Tibor atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában