GALÉRIÁvAL

2019.07.25. 17:21

Idén is népszerű volt a kereskedelem és marketing szak

Türelmetlenül várták a szerda estét azok a diákok, akik főiskolára, egyetemre jelentkeztek. Ekkor tette közzé ugyanis az Oktatási Hivatal a felvételi ponthatárokat.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Gémesi Balázs

Az addigra Debreceni Egyetem Szolnoki Campusában és az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusában közel ötszázan kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

Jász-Nagykun-Szolnok megye főiskoláiban a legalacsonyabb ponthatár kétszáznyolcvannal a csecsemő és kisgyermeknevelő, míg a legmagasabb négyszázhetvennyolccal a nemzetközi gazdálkodás alapszakon volt.

Az Oktatási Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériumával együtt dolgozta ki a rangsort és jelölte meg a felvételhez szükséges pontokat. A kihirdetés idején az ország számos pontján úgynevezett Pont Ott Partykat szerveztek, ahol a baráti társaságok feszülten figyelték a kivetítőn megjelenő számokat.

A legmagasabb megszerezhető pont ötszáz volt, míg a felvételi minimum határának kétszáznyolcvanat állapítottak meg. A középiskolai tanulmányi eredmények mellett, az érettségi is számít, de a korábban szerzett OKJ képzésekért, nyelvvizsgákért és különféle tanulmányi versenyekért is lehetett plusz pontokat gyűjteni.

Országos szinten a legnépszerűbb alapszak idén a gazdálkodási és menedzsment volt, megelőzve a kereskedelem és marketinget, a mérnökinformatikát, az ápolást, a turizmus-vendéglátást, valamint a gépészmérnöki szakokat.

Az augusztustól a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusaként működő főiskolai karon szeptemberben kétszázhetven új tanuló kezdheti meg tanulmányait – tudtuk meg dr. Szabó Attila Pétertől, a jelenlegi Neumann János Egyetem dékánjától.

– Az Oktatási Hivatal és a két egyetem szoros együttműködése révén augusztus elsejétől a Debreceni Egyetem hallgatói lesznek, akik hozzánk jelentkeztek – hangsúlyozta a dékán.

Idén, ahogyan az elmúlt években is az alapképzési szakok (kereskedelem-marketing, turizmus-vendéglátás, pénzügy számvitel) mellett az ehhez tartozó felsőoktatási szakképzésekre is lehetett jelentkezni.

– Mindkét képzési formában a legnépszerűbbek a kereskedelem és marketing. De idén először hirdettünk gazdálkodás és menedzsment levelező szakot, ahova tizennégy főt tudtunk felvenni a szerdai ponthatárok megállapításakor. Az iskola hét fővel vállalkozásfejlesztő mesterképzést is indít.

Fotó: Gémesi Balázs

– Jövő hétfőn kezdődik a pótfelvételi, ami augusztus hetedikéig tart majd. Arra számítunk, hogy a különböző szakokon további tizenöt-harminc hallgatónak is helyet biztosíthatunk majd –hangsúlyozta dr. Szabó Attila Péter.

Újra kerültek be magas pontokkal a szolnoki képzésbe leendő hallgatók. A nemzetközi gazdálkodás levelezőn szakon például 478 ponttal államilag finanszírozott formában kezdhetik meg az oktatást.

– Az itt található oktatói gárda, ezzel együtt az oktatási minőség magas az iskolában. A hallgatóink felkészültségét mutatja a munka világában való elhelyezkedés, a piac visszajelzései, és a munkáltatók hozzáállása – mondta a dékán.

A megyénkben működő másik felsőoktatási intézmény az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa, melynek meghirdetett szakjai közül néhányra már a minimumként jelölt kétszáznyolcvan ponttal be lehetett jutni.

Dr. Varró Bernadett, a Campus oktatási és kutatási főigazgató elmondta, több mint ezren jelentkeztek, közülük jelenleg százkilencvenhat főt tudtak felvenni, de a pótfelvételi lehetőségét szem előtt tartva a szeptemberi kezdéskor vélhetően többen kezdik meg a tanulmányaikat.

Az öt szak közül idén az óvodapedagógusi képzés a legnépszerűbb. A jelentkezőket rangsorolva a felvehető létszámot figyelembe véve egy számítógépes rendszer határozza meg a felvételhez szükséges pontokat. Jászberényben több esetben a levelező szakokra nehezebb volt bekerülni, gyógypedagógusi képzéshez például 348 pontra volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában