TISZAFÜRED

2019.07.22. 17:24

Műszaki ember létére irodalmi vénával lett megáldva

A kiegyensúlyozott, biztonságos környezetet keressük, azonban az élet olykor mást tartogat. Minden változás egy újabb lehetőség arra, hogy bizonyíthassunk. Ezt tette Répa Jenő is: alkalmazkodott, fejlődött és helytállt. Életútján keresztül példát mutat, verseivel pedig üzen számunkra.

Ujvári László

Répa Jenő verseivel utat mutat.

Fotó: Ujvári László

Az évtizedek során számos kihívás elé állította az élet, változást változás követett. Nem volt előre kijelölt széke, melyet az iskolapadból felszabadulva évtizedeken át melegen tarthatott volna. Ehelyett széleskörű tapasztalat és sokoldalúság várt rá a műszaki pálya különböző területein.

– Dunaföldváron születtem, a középiskolát is helyben végeztem. Kis híján az akkor épülő Paksi Atomerőmű Vállalathoz kerültem, de az utam végül a Helyközi Távbeszélő Igazgatósághoz vezetett – idézte fel a pályakezdés hónapjait.

Első munkahelyén postamérnök volt, 1981-ben mégis Tiszafüredre költözött, mint főművezető helyezkedett el. Bár folyótól folyóhoz, a Dunától a Tisza partjára költözött, a lelke egy darabja ottmaradt.

– El lehet jönni valahonnan, de végleg kiszakadni lehetetlen – fogalmazott az 1955-ös születésű férfi.

Idővel Tiszafüredet is megszerette, mivel sokat jár horgászni, a Tisza közelsége felbecsülhetetlen számára. Szakmai pályája azonban a Tisza mellett sem maradt töretlen. 1980-ban tartalékos tiszti továbbképzésre kapott behívót, majd hamarosan ismét váltani kényszerült.

Az egyik helyi szövetkezet elektromos problémák elhárítására keresett szakembert. Az ott töltött évek alatt belefogott a háztáji gazdálkodásba, a teljesség igénye nélkül vöröshagymát, pritamin paprikát, babot és hibridkukoricát termesztett. Nappal dolgozott, éjszaka locsolt.

Talán a folyamatos megújulásnak és kitartásának eredménye, hogy minden körülmények között megtalálta a helyét. A rendszerváltozást követően megpecsételődött a magyar nagyüzemi szövetkezeti mezőgazdaság sorsa. Répa Jenő ekkor már az egyik szövetkezet főmérnöke, részlegvezetője volt. Másodállásban, mint munkavédelmi szakember dolgozott a környéken.

– Az ezredforduló után voltam egy vállalkozás tiszafüredi részlegvezetője, majd egy másik helyen telepvezető – emlékezett vissza.

Az útkeresés végül 2008-ban ért véget, mikor meglátta a tűzoltóság pályázati kiírását. Bár a katasztrófavédelemnél nem jutott számára egyenruha, összességében sikerrel vette a 2011-es szervezeti átalakítások időszakát. Közalkalmazottként, mint a Tiszafüredi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjét nyugalmazták idén tavasszal.

Műszaki ember létére Répa Jenő feltűnően jól bánik a szavakkal. Már fiatalon, általános iskolában késztetést érzett arra, hogy gondolatait rímekbe szedve papírra vesse.

– Nem vagyok termékeny típus, nem a mennyiségre, hanem a minőségre fektetem a hangsúlyt – mondta, miközben kinyílt a szerzeményeit tartalmazó mappa.

Verseiben a személyes megtapasztalás, az élet köszön vissza. Számos pályázaton indult alkotásaival legutóbb a tiszafüredi városi könyvtár egyik kiírásán aratott sikert. Kevesen tudják róla, hogy versel, eddig nem nyílt meg a nagyközönség számára. Ennek ellenére már a Petőfi Rádió közönsége is hallhatta verseit. A kilencvenes évek elején néhány elhangzott a Premier című műsorban, közismert színészek előadásában.

Répa Jenő verseivel utat mutat.
Fotó: Ujvári László

Felesége is kedveli a verseket, ismeretei meglehetősen széleskörűek e téren. Fiatal korában számos szavalóverseny nyert, a közös érdeklődés pedig közös nevező volt az ismerkedésük során. Harmincöt éve házasok, egy fiuk született, aki jelenleg Luxemburgban él és dolgozik.

– Egy mondatban összegezve a következő évek, évtizedek célját: aktív csend, aktív nyugalom, aktív kikapcsolódás – hangzott az előretekintő válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában