Jászkunság

2019.07.13. 06:56

Veszélyeztetik az útépítők életét a figyelmetlen autósok

Hetente éri közlekedési baleset a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dolgozóit a figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. Megyénkben az elmúlt öt évben szerencsére személyi sérülés nem történt, viszont a társaság járműveinek gyakran ütköznek neki az autósok.

Czakó Nóra

Gyakran éri baleset az úton dolgozókat a figyelmetlen közlekedők miatt

Fotó: Mészáros János

Mintegy négyezer munkavállaló dolgozik közvetlenül az utakon, akik nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. A legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik. Vagy nem engedik be az elfogyó sávból az autósok egymást, vagy figyelmen kívül hagyják az előjelzéseket, hogy hamarosan munkaterület következik, és ezért becsapódnak a munkavégzők közé – közölte hírportálunkkal a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az elmúlt évben 37 esetben terelőelemeknek, eszközöknek vagy járműveknek ütköztek a figyelmetlen közlekedők. Sajnálatos módon azonban a munkavégzők is gyakran megsérülnek, amikor például a lassabban közlekedő útellenőri autóba, a leállósávon vagy a padkán dolgozó munkagépekbe és az út szélén várakozó brigádszállító autóba csapódnak be.

Ilyenkor a legjobb esetben is zúzódások, könnyebb sérülések alakulnak ki, de gyakoriak a súlyos esetek és előfordult már halálos baleset is. Mindezeket összefoglalva elmondható, hogy a gyorsforgalmi szakaszokon átlagosan hetente éri a közutas dolgozókat közlekedési baleset.

A 2000-es évtől napjainkig hazánkban tizenhét mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. Ezen tragikus esetekben közös, hogy a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak megfelelően közlekedett, és legtöbbször a megengedett sebességet jelentősen túllépte.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk, megyénkben szerencsére az elmúlt öt évben útfelújítási munkák közben nem történt személyi sérüléssel járó eset. A munkagépeket, útellenőri és brigádszállító autókat viszont gyakran éri baleset. Legutóbb május 5-én a 32-es úton, Jászberény és Pusztamonostor között egy személyautó ütközött neki az út szélén álló útellenőr gépkocsinak.

Gyakran éri baleset az úton dolgozókat a figyelmetlen közlekedők miatt
Fotó: Mészáros János

Tavaly négy eset is történt megyénkben. Januárban a 3216-os úton, Tiszaburán egy személyautó a kanyarban nekiment a szemből érkező, téli síkosságmentesítést végző közutas teherautónak. Júniusban a 442-es úton, Kunszentmártonnál egy kaszálást végző járműnek ütközött neki egy teherautó. Júliusban a 4-es főúton, Törökszentmiklósnál egy személygépkocsi hajtott neki egy tehergépjárműre szerelt ütközéscsillapítónak. Októberben pedig a 4202-es úton, Túrkeve környékén egy személyautó megcsúszott és az álló útellenőr autónak ütközött, ami ettől totálkáros lett.

2017 márciusában a 4-es számú főúton Kenderesnél egy teherautó a vezetőoszlop-mosást végző jármű hátsó sarkának ment neki. 2016 júniusában a 32-es főúton, Szolnoknál egy személyautó a jelzőlámpánál álló közutas gépkocsinak hátulról nekiment. Decemberben a 3401-es úton Kunmadarasnál egy személyautó az útkereszteződésben szabályosan haladó útellenőri autónak ütközött neki oldalról.

2015-ben három eset történt. Július 4-én a 442-es úton, Martfűnél szintén egy kaszálást végző traktornak ment neki hátulról egy személyautó, majd négy nappal később hasonló eset történt a 32-es főúton, Jánoshida és Jászalsószentgyörgy között is. Augusztusban ugyanezen az útszakaszon egy lassan haladó, sárga villogót használó brigádszállító mögött hiába fékezett be hosszan egy személyautó, mégis nekiütközött a hátsó lökhárítójának.

2014 júliusában a 4-es számú főúton, Kenderes közelében egy betegszállító ütközött neki nagy sebességgel egy útellenőri autó hátuljának. Az utóbbi jármű totálkárosra tört. Ezenkívül egy évben körülbelül 35-40 tábla sérül meg a megyében a figyelmetlen közlekedők miatt.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy minden esetben fokozott figyelemmel, a munkaterületek sebességkorlátozási szabályait betartva haladjanak el a közutakon munkát végző kollégák mellett. Utazásuk előtt tájékozódjanak az országos közutakat érintő korlátozásokról és forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál.

Fontos, hogy az esetleges hosszabb menetidőt ne a munkaterületeken próbálják meg behozni!

Néhány száz méternyi munkaterületen ugyanis csupán másodpercekben mérhető az az idő, amit azzal nyernek, ha gyorsabban hajtanak, viszont minél nagyobb sebességgel közlekednek, hatványozottan nő a baleset valószínűsége.

Videóban szólalnak meg a gyászoló hozzátartozók

Tavaly indította el országos figyelemfelhívó kampányát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az üzenet egyértelmű: a munkaterületeken elengedhetetlen, hogy az ott közlekedők fokozottan figyeljenek és tartsák be az ideiglenes korlátozásokat, nemcsak a munkát végzők, hanem saját érdekükben is.

A kampány egy újabb szakaszához érve készült egy megrázó videó, amelyben a munkavégzés közben elhunyt közutasok hozzátartozói és munkatársai, vagyis a szeretteiket gyászolók szólalnak meg. Ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a munkaterületeken hús-vér emberek dolgoznak, akik azért végzik munkájukat, hogy később az arra közlekedők biztonsággal haladhassanak. Ezek az emberek nem útakadályok, hanem olyan elkötelezett szakemberek, akik veszélyes helyen dolgoznak, és nagyrészt a közlekedőkön múlik, hogy mindkét fél sértetlenül térjen haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában