TISZASAS

2019.08.08. 17:30

Mindketten a falu értékeit gyarapítják

Egy falu életének fontos eleme, hogy kik lakják, milyen elvekkel és morállal dolgoznak a helyi ügyekért. A tiszasasi falunapon a képviselő-testület két lakost tüntetett ki. Gyói Gábor polgármester elmondta, hogy Göblyös Gáborné és Kakulya Károly is hozzájárulnak a falu szellemi és anyagi értékeinek gyarapításához.

P. Pusztai Nóra

A közelmúltban megtartott falunapon Göblyös Gáborné és Kakulya Károly kapta a Tiszasasért kitüntetést

Fotó: P. Pusztai Nóra

A közelmúltban megrendezett falunapon a közösség kiemelkedő tagjainak elismerésére is időt fordítottak.

– Tiszasasért kitüntetés azoknak a polgároknak vagy közösségeknek adományozható, akik a település történetének fejlesztéséért hosszabb időn át jelentős munkát végeztek, és ezzel hozzájárultak a falu szellemi és anyagi értékeinek gyarapításához. Ebben az évben két személy díjazása mellett döntöttünk, akik megfelelnek a rendelet szövegében megfogalmazott kritériumoknak – kezdte ünnepi beszédét Gyói Gábor polgármester.

A közelmúltban megtartott falunapon Göblyös Gáborné és Kakulya Károly kapta a Tiszasasért kitüntetést
Fotó: P. Pusztai Nóra

Göblyös Gáborné (Békési Julianna) születésétől kezdve a településen élt, itt is alapított családot. A helyi szövödében, majd a termelőszövetkezetben pénzügyi területen dolgozott, ahol vezetőként is fontos tapasztalatokat szerzett.

– A későbbiekben a Tiszasasi Idősek Otthonában vezetőként tevékenykedett, tizennyolc éven át vezette és fejlesztette az intézményt. Nyugdíjba vonulásakor olyan létesítményt adott át, aminek színvonala és jó hírneve megyénken is átível – emelte ki Göblyös Gáborné munkásságával kapcsolatban a településvezető.

– Először még a rászorulók is nehezen fogadták a lehetőséget, összesen négy lakóval indultunk. Amíg én dolgoztam, helyiek voltak csak az otthonban. Személyesen is kötődtem hozzájuk, hiszen akadtak olyanok, akiket gyerekkoruk óta ismertem – árulta el Julika néni.

Gyói Gábor hangsúlyozta, a kilencvenes évek elején szinte a semmiből épült a bentlakásos otthon. Az évek során kialakultak a szakfeladatok, pénzügyileg stabillá vált, és igazán jól megvalósította a céljait. A falu és intézményeinek szimbiózisban kell együtt élni. Egészségügyi segítségnyújtás gyanánt az intézmény bármikor nyitott volt, társadalmi munkában vett részt.

Göblyös Gáborné munkássága alatt a bentlakók száma huszonnyolcra emelkedett, ami jelentős építkezésekkel, bővítésekkel is járt. Napjainkban az idősek otthona a legnagyobb munkaadó a faluban, stabil, jó színvonalú intézmény, a településhez kötődés és ittmaradás alapja.

A másik kitüntetett Kakulya Károly egykori postás, később brigádvezető és a falu „mindenese”.

– Karcsi bácsi tevékenységének meghatározása egyszerre nagyon nehéz és pofonegyszerű, legkönnyebben úgy lehetne megfogalmazni: Karcsi bácsi, az Karcsi bácsi – kezdte méltatását Gyói Gábor, kiemelve, hogy Kakulya Károly nyugdíjazása óta is reggeltől délutánig, akár hétvégén is ellátja a rábízott feladatokat.

Szlogenje: „vagy csináljuk, vagy ne!” – Az elmúlt kilenc évben nem tudtam olyat kérni tőle, amire azt mondta volna, hogy nem. Mindig azt válaszolta: megoldjuk – húzta alá a polgármester.

Karcsi bácsi értéke, hogy ért az emberek nyelvén, információkkal és tettekkel is segíti a falubeliek munkáját, felügyelve a kiadott feladatokat.

– Korábban mindig egy öreg Simsonnal jártam, a munkások már messziről hallották, hogy érkezem. Miután elektromos kerékpárt vásároltam, olykor sikerült meglepnem őket – mesélte mindenki Karcsi bácsija, aki szívvel-lélekkel végzi a rábízott teendőket

– A koromból adódóan is kezdek elfáradni, de nagyon szívesen segítek az embereken, a közeljövőben azért valószínűleg már nem vállalok magamra ennyi feladatot – mondta Kakulya Károly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában