Jászkunság

2019.08.24. 11:26

A legtöbb kis- és középvállalkozás nem állt le nyáron

A pihenés, nyaralás mindenki életében fontos, a szabadságolások beosztása ugyanakkor sokszor nem megy teljesen zökkenőmentesen.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A tapasztalatok szerint könnyebb olyan nagyvállalkozásoknál, gyáraknál előre tervezni, ahol nyaranta leállnak hosszabb-rövidebb időre. A hazai kis- és középvállalkozásoknál viszont alig jellemző a teljes bezárás. A magyarországi, elsősor­ban kisebb cégekre pedig az időszakos se nagyon, mutat rá egy felmérés is.

A K&H kutatásából kiderül, hogy mindössze minden tizedik vállalkozás nyilatkozott arról, hogy több évre visszamenőleg rendszeresen beiktat szünetet a cég működésébe. A túlnyomó többségnél (82 százalék) viszont erre még nem volt példa, sőt, a jövőben sem tervezik, hogy valamilyen okból, például karbantartás vagy egységes szabadságolás miatt, bizonyos időre leállna a cég.

Azon vállalkozá­soknál, amelyeknél volt már leállás, leginkább az jellemző, hogy ilyenkor az egész cég bezár. A leállások hossza általában maxi­mum egy hét, de a cégek egy része egy teljes hónapos szü­net­et is beiktat.

Ha meg­nézzük az egyes hóna­po­kat, az látszik, hogy elsősorban júliusban és augusztusban „nyaralnak” a cégek, illetve a téli ünne­pek idején, azaz decemberben találkozhatunk még időszakos leállással. Ez nagy mértékben összefügghet a cég dolgozóinak szabad­ságával, ugyanis a munkatársak túlnyomó része nyáron, azon belül is a főszezonban, azaz júliusban és augusztusban megy hosszabb időre nyaralni. A cégek túlnyomó többsége azonban leállás beiktatása nélkül igyekszik megoldani a szabadságok kiadását a főszezonban.

– Ahhoz, hogy talpon maradjanak és növelni tudják kvázi nyereségüket, a vállalkozásoknál kellő dolgozói létszámra van szükség, a munkatársak megtartása pedig nem egyszerű – hangsúlyozta dr. Lits József, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke. – Kis- és középvállalkozásoknál gyakran nem realizálódik olyan árbevétel, aminek egy részét a dolgozók számottevő bérnövelésére fordíthatnának.

– Például mi, értékbecslők tíz éve ugyanolyan áron vállaljuk a becslést a bankoknál, ugyanakkor egy banktisztviselőnek ötven százalékkal vagy még többel növekedett a bére. Ezért mi nem tudjuk anyagilag kellőképp elismerni a dolgozóinkat, hiába akarjuk.

– Korábban meg tudtunk tenni olyat, hogy elmentünk a munkatársakkal egy hétvégére regenerálódni. Ez ma már nem megy, a bevételi struktúra sokszor nem teszi lehetővé a munkabéren kívüli igények kielégítését. Emiatt nem tudnak sokan a nyári szezonban bezárni arra az időre, míg a munkatársak nyaralnak.

Egyeztetnek velük a bedolgozók

A nagyvállalkozásoknak bedolgozó kisvállalkozások, például a gépgyártás területén, ami jellemző ágazat megyénkben is, a nagy cég leállásához igazítják saját munkatársaik szabadságolását – hívta fel rá a figyelmet Ádám Csaba, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke.

Elmondta, cégek, gyárak kimondottan szeretik, ha egyeztetnek velük a bedolgozók a szabadságolásokról. A leállás idején van idő elvégezni a karbantartásokat is, beleértve az informatikai területet is, az ilyen munkákat végző vállalkozásoknál pedig az a jó, ha ilyenkor nem mennek nyaralni a munkatársak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában