Nagykörű

2019.08.26. 11:25

A szabadstrandon tartottak rendhagyó órákat

Rendhagyó természetismereti órákat tartottak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a településen.

Szabó Lilla Laura

A közelmúltban rendezett Tisza-parti Parti Túrát a Nagykörűi Közösség Építők Egyesület szervezte, a látogatók a szabadstrand területén tekinthették meg a bemutatókat.

Orcsik Tibor egy haltani foglalkozást tartott. Az érdeklődők megismerhették a jelenleg alkalmazott, halak kutatására szolgáló eszközöket, valamint számos halfajt, melyeket sikerült kifogni.

Elsősorban kisebb testű egyedek mozogtak az enyhén megáradt Tisza parti szegélyében. Egyebek mellett balin, süllő, folyami géb került a hálóba, de a hazánkba behurcolt, intenzíven terjedő halfajok közül is megmutatkozott néhány példány.

– A Tisza halállománya átalakulóban van, hiszen évről évre jelentősebb probléma, hogy a nem őshonos halfajok egyre inkább kiszorítják az őshonosokat. Például a fehér busa, amur és ezüst kárász túlzottan nagy tömegben van már jelen természetes vizeinkben, így a Tiszában is – részletezte Monoki Ákos, a Természetvédelmi Őrszolgálat természetvédelmi tájegységvezetője.

Hozzátette, egyes idegenhonos fajok gyakran őshonos kopoltyúsaink ikráit, ivadékait ejtik zsákmányul, amely szintén kedvezőtlen hatással van a hazai halállományra.

Az érdeklődők egyébként testközelből tanulmányozhatták a kifogott példányokat, melyeket természetesen a szakemberek visszaengedtek a vízbe. A nap további részében dr. Tallósi Béla tartott rovartani foglalkozást. Bemutatta a Tisza hullámtéri erdeihez kötődő rovarfaunát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában