SZOLNOK/JÁSZKUNSÁG

2019.08.13. 13:56

Csökkent a járőrök száma, jelenleg 20 státusz betöltetlen

A megyeszékhelyek háromnegyedében kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene – derült ki sajtóhírekből. Az említett városok között Szolnok is szerepel, ahol – mint azt a megyei rendőr-főkapitányságtól megtudtuk – jelenleg húsz státusz betöltetlen. Tavaly nyolcan szereltek fel, és hatan távoztak.

Czakó Nóra

Fotó: Csabai István

Öt évvel ezelőtt, pontosabban 2014. január 1-jén összesen száztíz rendszeresített járőr, járőrvezető és járőrparancsnok státusz volt Szolnokon, de csak kilencvenkilencen teljesítettek szolgálatot. A betöltetlen helyek száma tehát tizenegy volt, ami idén húszra emelkedett. Július 1-jén ugyanis a százegy státusz ellenére csak nyolcvanegy járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozott – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából.

A jelenlegi létszámba azonban beletartoznak a visszafoglalkoztatási kötelezettséggel érintett hivatásos állomány tagjai is. Vagyis a rendelkezési állományban lévők, akiket máshová vezényeltek, például egy képzés miatt, valamint azok, akik tartósan betegállományban vagy illetmény nélküli szabadságon vannak otthon gyermekükkel.

Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány hírportálunknak elmondta, hogy a Szolnoki Rendőrkapitányság állományába tavaly nyolcan szereltek fel, és hatan távoztak a szervezettől. Idén június 30-ig pedig három járőr érkezett és négyen hagyták el az állományt. Szeptember 1-jétől viszont öt próbaidős rendészeti szakgimnáziumi tanuló kezdi meg munkáját a Szolnoki Rendőrkapitányságon.

A megyei rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy a közrend, a közbiztonság kiegyensúlyozottságának biztosítása összrendőri feladat, nem kizárólag a rendőrjárőrök létszámától függ.

– A közterületi feladatok ellátásában a rendőrkapitányságok és a megyei rendőr-főkapitányság járőr, járőrvezető és járőrparancsnok beosztást betöltő állománya mellett a körzeti megbízottak, valamint megerősítő erőként a Készenléti Rendőrség állományának tagjai is részt vesznek – fejtette ki.

A rendőrség az utánpótlás érdekében különféle intézkedéseket tesz. Például nyílt napokat szerveznek, felkeresik a középiskolákat. Feltérképezik a kihelyezett képzés lehetőségeit, emellett szorosan együttműködnek a szomszédos megyékkel az ott folyó képzésekhez való csatlakozás lehetőségének érdekében. Az intézkedések között szerepel még a toborzás fokozása, új módszerek és a megcélzott korosztály érdeklődést felkeltő toborzási taktikák felkutatása, bevezetése.

Egy járőr átlagos bruttó bére tíz év szolgálat után 264 753, egy járőrvezetőé 284780, egy járőrparancsnoké pedig 303 403 forint. Míg egy kezdő járőr az első négy évben bruttó 220 315 forintot visz haza. Az összeget azonban növeli, illetve növelheti ezen felül az egyéb pótlékok, valamint a túlszolgálat díjazása. Az ide vonatkozó törvényben többek között éjszakai, készenléti és idegennyelv-tudási pótlék is szerepel. Emellett a sugárzásnak, mérgezésnek vagy fertőzés veszélyének kitett beosztásban szolgálatot teljesítők is jogosultak pótlékra.

Megtudtuk azt is, hogy valamennyi járőr vezényléses munkaidő-rendszerben dolgozik. Az állomány tagjai létesíthetnek további foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, de csak az ide vonatkozó törvény szabályainak megfelelően.

Borítókép: 2017. december 18-án hatvanhárom új szolgálati autót kapott a megyei rendőrség. Képünkön Dr. Urbán Zoltán dandártábornok tart beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában