CIBAKHÁZA

2019.08.22. 14:00

Őze József drónokkal fedezi fel a természeti kincseket

A lehetőségek tárháza egyre bővül a technika terén. Míg korábban a huszonnégy kockás tekercses fényképezőgép nem jutott el minden családba, addig manapság a zsebekben lapul egy fotók készítésére alkalmas eszköz.

P. Pusztai Nóra

Őze József néhány éve készít drónfelvételeket

Forrás: Beküldött fotó

Az, hogy ki, hogyan, mit és mennyit örökít meg a körülötte lévő világból, már az egyénre van bízva. A cibakházi Őze József néhány éve került kapcsolatba a technika vívmányának egy újabb csodájával, a drónokkal.

Kezdetben harcászati célokra, felderítésre, illetve bombázásra használták ezeket az eszközöket. Napjainkban világszerte alkalmazzák filmek, klipek forgatásához, sportesemények közvetítésére. A mezőgazdaságban is egyre több helyen találkozhatunk drónokkal, melyekkel egyebek mellett tápanyagtérképeket készítenek, de kísérleti fázisban van a velük való permetezés is.

Őze József néhány éve készít drónfelvételeket
Fotó: Beküldött fotó

Józsi elsősorban szórakoztatási célból, felvételek készítésére használja drónját.

– Átgondolt döntés volt erre a területre „tévedni”. Bíztam benne, hogy madártávlatból megmutathatok olyan természeti és mesterséges képződményeket, amiket a magam száznyolcvan centijével teljesen másként látok. Utánaolvastam, hogy kiderítsem, mivel érdemes kezdeni a tanulást és a gyakorlást.

– Fél év alatt sokan megkerestek, hogy készítsek felvételt rendezvényekről, fesztiválokról, így folyamatosan gyakorolhattam a repülést és a videókészítést. Később önképzéssel már az utómunkában is egyre többet fejlődtem – mondta Józsi.

Minden felszállás és magaslati kamerakép érdekesnek számít – vallja a fiatalember. – A legfeszültebb forgatás eddig a stuntrider bemutatóknál volt. Ez nem egy sakkparti. Egyik pillanatban itt, a másikban már húsz méterrel távolabb van a kaszkadőr, miközben különböző figurákat csinál. Szinte előre kell látni a következő elemet, hogy időben le lehessen követni a drónnal. És persze minél közelebb kerülhetek hozzá, annál jobb felvétel lesz belőle – mesélte a legkülönösebb forgatásáról Józsi.

Emlékezetesként említ egy esküvős kreatív felvételt is, amikor szeles időben, a víz fölött egyensúlyozva készítette el a kívánt fotókat és videót, azon merengve, hogy ne csak a pár, hanem a technika is szárazon ússza meg a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában