JÁSZKUNSÁG

2019.08.09. 07:00

Egy anyukának sem könnyű visszarázódni a munka világába

Sokfajta belső és külső nehézséggel kell szembenézniük a nőknek a munkaerőpiacra belépéskor. A gyermekvállaláskor az anyuka kikerül a munka világából, ami az otthon töltött évek alatt folyamatosan változik. Az újbóli beilleszkedéskor a kollégák empátiájára és segítőkészségére is szükség van. Kiss Olgával, a Szolnok Térségi Család és Karrier Pont mentálhigiénés tanácsadójával beszélgettünk a megoldásra váró problémákról.

P. Pusztai Nóra

A nőknek nemcsak a munkahelyükön kell helytállniuk, de odahaza is sok tennivaló hárul rájuk a háztartásban és a gyermeknevelésben. A munkáltatók egy része támogatja őket, hogy mindkét szerepben megfeleljenek.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A munkaerőpiac folyamatosan változik. Azok a kisgyermeket nevelő szülők, akik több évet otthon töltenek, kiesnek ezekből a folyamatokból. Bizonyos idő után az anyák tapasztalatlannak mondhatóak ezen a téren – emelte ki Kiss Olga, a Szolnok Térségi Család és Karrier Pont mentálhigiénés tanácsadója.

Még a népszerű végzettséggel rendelkező jó szakembereknek is figyelni kell arra, hogy ami jó pár éve elegendő volt egy munkahelyen, később nem feltétlenül azok a prioritások számítanak. Az emberek legtöbbje nem készül tudatosan ezekre a változásokra, és nem alkalmazkodik kellőképpen hozzájuk.

– Sokfajta külső és belső nehézség gyötri a nőket a munkaerőpiacra belépéskor. A változásokra fel kell készülni, hogy a munkavállaló „eladható” legyen a munkaerőpiacon – mondta a szakember.

– Egy gyárban dolgoztam a terhességem előtt, már nem szerettem volna oda visszamenni, mert a három műszakos munkarendben nem tudtam volna megoldani, hogy kisfiamat vigyem és hozzam az oviba. A férjem is hasonló beosztásban dolgozik, így valami családbarátabb helyet kellett keresnem, ami nem volt egyszerű – hangsúlyozta egy szolnoki anyuka.

Az álláskeresés első lépcsőfoka a megfelelő önbizalom.

– Amikor az anyuka a gyermek születése után otthon tölti az idejét, valamennyire beszűkül a látótere. Segítség kell neki ahhoz, hogy visszatérjen a világ vérkeringésébe. Elsőként az önbizalmat építjük fel, megtalálva a saját erősségeket. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a munka világában is képesek helytállni – mondta a mentálhigiénés tanácsadó.

Sokan még abban is bizonytalanok, hogy milyen állást szeretnének vállalni. Aki viszont el akar helyezkedni és lélekben is elfogadja az ezzel járó változásokat, a tapasztalatok szerint a CSAK Pont álláskeresési és mentálhigiénés tanácsadásainak hatására egy éven belül talál olyan munkahelyet, ami kielégíti az igényeit. Mások viszont a belső bizonytalanságukat leplezve, kifogásokat keresnek.

A nőknek nemcsak a munkahelyükön kell helytállniuk, de odahaza is sok tennivaló hárul rájuk a háztartásban és a gyermeknevelésben. A munkáltatók egy része támogatja őket, hogy mindkét szerepben megfeleljenek.
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

A Szolnok Térségi Család és Karrier Pont álláskeresési tanácsadója, Bakos-Szabó Renáta tisztában van a munkáltatók elvárásaival és az általános munkaerőpiaci helyzettel. Olyan információkkal segíti az ügyfeleket, amelyekkel megtalálhatják a végzettséghez illeszkedő állást, részletesen ismertetve, hogy milyen elvárásokra lehet számítani. Információkat biztosítva a hatékony munkakereséshez. Hosszú folyamat, amíg a kereslet és a kínálat találkozik. Fel kell készülni az állásinterjún előforduló, gyerekekkel kapcsolatos kérdésekre is.

A kisgyermeket nevelők esetében a családbarát munkahely alapvető elvárás. Kiss Olga tapasztalatai szerint az anyák rugalmasságot várnak el a munkahelyüktől.

Ma Magyarországon még mindig elfogadott, hogy az a jó munkavállaló, aki keményen dolgozik.

A vezetők is félnek attól, hogy egy szabadabb légkör a munka elhanyagolásához vezet. A kutatások viszont azt bizonyítják, hogy aki tudja, hogy ott lehet a gyerek életének fontos eseményein, a munkaidejében intenzívebben dolgozik, hogy meghálálja a lehetőséget. Napjainkban a legtöbb munkát otthonról is el lehet végezni. A rugalmasságot szabályozva megtalálhatják a közös nevezőt.

A CSAK Pont feladatai közé tartozik a munkáltatók érzékenyítése is.

– Aki nyitott, azt beavatjuk, hogy milyen alternatív munkalehetőségek vannak és mi teszi őket családbaráttá. Ezzel egy időben az anyát is felkészítjük, hogy milyen elvárásai lehetnek a munkahelye felé. Meglehetősen megosztott a terület, akadnak, akik jó példaként elöl járnak, és vannak, akik teljesen elzárkóznak az ilyen lehetőségektől.

A munkatársak hozzáállása is fontos

A családbarát munkahely nemcsak a vezetőségtől függ, hanem fontos a kollektíva hozzáállása is. Az egymás között felosztott munka odafigyelést, együttműködést, érzékenységet, empátiát és tudatosságot igényel a felek részéről.

– Az első gyermekünk születése után két és fél évet voltam vele otthon. Amikor elkezdte az óvodát, akkor mentem vissza dolgozni. Szerencsém volt, mert az eredeti munkakörömbe vettek vissza. A munkatársaim segítőkészek voltak, könnyen felvettem a ritmust – mondta a szolnoki Onethné Szántó Ágnes, akinek azóta még egy gyermeke született, munkahelye viszont ezután is várja vissza.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában