SZOLNOK

2019.08.24. 07:00

Egy egész város köszöntötte a 100 éves Margitka nénit

Augusztus 20-a államalapító Szent István ünnepe, Magyarország hivatalos nemzeti és állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe is. Illetve, éppen száz évvel ezelőtt ekkor született a ma Szolnokon élő Vona Gergelyné Tarjányi Margit.

Munkatársainktól

A százesztendős Vona Gergelyné Tarjányi Margitot a város nevében Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a szépkorú asszony születésnapján.

Fotó: Csabai István

Amikor Vona Gergelyné még Tarjányi Margitként meglátta a napvilágot száz esztendővel ezelőtt (1919. augusztus 20.), akkor egy jómódú, vallásos, földműves család első gyermekeként szép jövő várt rá. Igaz, legidősebb gyermekként sokat kellett dolgoznia: 1939-ig szülei földjén segédkezett, illetve szülei háztartásában dolgozott.

Amikor Vona Gergely, a szintén jómódú, vallásos, földműves családból származó fiatalembert, élete párját ’39-ben megtalálta, reményteljes jövőnek néztek elébe. Két gyermekük született, István és László. A háború utáni kommunista rémuralom azonban kisemmizte családját: a Rákosi rendszer szüleit és férje szüleit egyaránt kuláknak minősítette. Mindenüket elvették a „padlássöprés” idején. László öccse részt vett az ’56-os forradalomban, őt a szabadságharc leverése után bebörtönözték. Férje 1979-ben elhunyt.

Margitka 2000-ben Szolnokra költözött László nevű fiához, azóta itt él a megyeszékhelyen, s sokszor találkozhat két unokájával és három dédunokájával. Négy testvére közül már egyik sem él.

A magas kort megélt, mai napig aktív idős asszonynak Szalay Ferenc polgármester az ünnep előtti napon adta át Orbán Viktor üdvözlő levelét, valamint a város ajándékát a Lugas Étteremben tartott rendezvényen.

A százesztendős Vona Gergelyné Tarjányi Margitot a város nevében Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a szépkorú asszony születésnapján.
Fotó: Csabai István

– Ugyan nem sokan, de már városunkban is vannak olyanok, akik megélik ezt a gyönyörű kort – mondta Szalay Ferenc.

– Margit néni élete tele volt nehézségekkel, s alighanem sokszor ő volt az, aki összetartotta a családot, amikor ő jelentette a biztonságot. Városunk önkormányzata és lakossága nevében szeretnék gratulálni, jó egészséget, és szerető, boldog családot kívánok Margit néninek! – mondta a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában