galériával

2019.08.23. 14:00

Egy hónap van hátra a szolnoki Szapáry úti ovi nyitásáig

A „Központban a gyermekek! – Szapáry úti óvoda újjáépítése” címmel futó pályázatnyertes városi beruházás kivitelezése célegyenesébe érkezett. Csütörtökön este rendhagyó szülői értekezlettel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a belváros legújabban átépített, legkorszerűbben felszerelt tagovijában.

Mészáros Géza

– Várhatóan szeptember 23-ától válnak igazi „szapárysokká” az óvodás életüket ez év ősztől az újjá varázsolt intézmény kiscsoportjában kezdő gyermekek. A kivitelezési munkálatok ugyanis szeptember közepéig elhúzódnak. Addig, a végleges beköltözésig elnyúló közel három hétig a nagyobbacska gyermekek elhelyezése kapcsán korábban meghatározott tagóvodákban indulhat az újaknak az első nevelési év.

Minderről Ferenczné Teleky Éva, a Szolnok Városi Óvodák Igazgatóságának intézményvezetője számolt be a szülőknek és a média képviselőinek. Arról már Szalay Ferenc polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az egykori Szapáry úti óvoda régi épületét teljesen lebontották, helyére egy új, hat csoportos intézmény épült. Közel kétezer négyzetméternyi nagy kerttel, méretes játszótérrel, és egy új utcával az óvoda mellett, hogy a szülők kényelmesebben megközelíthessék az épületet.

Ferenczné Teleky Éva (balról), a Szolnok Városi Igazgatóság intézményvezetője a szülőket tájékoztatja a fejleményekről. Az igazgatóságnak is helyet adó Szapáry úti tagóvoda szeptember 23-tól tárja ki kapuit.
Fotó: Csabai István

A városvezető arról is beszámolt, hogy a beruházás 680 millió forint értékű, melyből 520 millió forint európai uniós támogatás, a különbözetet pedig az önkormányzat a saját költségvetéséből biztosította. A korábbi épület több mint negyven éves volt, kialakítása nem felelt meg a jelenkori igényeknek.

Átalakítása, bővítése nem eredményezte volna a kívánt igények kiszolgálását, alkalmatlan volt az épület gazdaságos átalakításra, hosszabb távon nem volt megoldható épületszerkezeti hibáinak javítása, ezért a régi épület elbontása és új épület építése vált szükségessé.

Az új épület százötven férőhellyel rendelkezik, melyben összesen hat, egyenként huszonöt fős csoportszobát alakítottak ki. A kétszintes létesítmény emeletén a Szolnok Városi Óvodák Igazgatóságának székhelyintézménye kap helyet. A földszinten pedig a csoportszobák mellett többek között orvosi-, és tornaszobát, öltözőt, szülői tárgyalót, valamint nevelőtestületi szobát is kialakítanak.

Az épületben komplex akadálymentesítés, energiahatékonysági intézkedések, valamint új eszközök beszerzése valósult meg. Az új épület tetőszerkezetére napelem-rendszer telepítésére került sor. Új, 22 férőhelyes parkolóteret is kialakítottak, amely az épület déli oldala mentén közelíthetőek meg, mind a Szapáry út, mind pedig a Sütő utca felől.

– Még a régi, a hajdani gyermekeknek és szülőknek oly’ nagy becsben tartott kecske-szobornak is találtak helyet a kivitelezők az udvar területén – mutatott ki a társalgóból nyíló szabadtérre a városvezető.

Ezt követően szakmai beszélgetések folytak a Szolnok Városi Óvodák Igazgatóságának képviselői, a Szapáry és az elhelyezésekben érdekelt tagóvodák munkatársai, illetve a szülők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában