KARCAG

2019.08.01. 11:30

Faragótáborban készítik el a város új kunkapuját

Vasárnaptól szombatig kunkapufaragó-tábor kezdődik az Akácliget Strandfürdő kempingjében, a megújult Nagykunsági Népművészek Egyesülete szervezésében – tudtuk meg dr. S. Kovács Ilona etnográfustól, az egyesület elnökétől.

Daróczi Erzsébet

Andrási Mihály fafaragó már készíti a kapu elemeit.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Célunk, hogy felelevenítsük a Nagykunság gazdag faragóhagyományát – mondta a szakember.

– A faragótáborban készítünk egy gyönyörű, vésett, faragott kunkaput, amit a városnak ajándékozunk. A kunkapu emlékművet a Kossuth téren, a református templom kertjében, a Nádor-oszlop mögötti járda fölé állítjuk fel, s a Nagykunsági Kulturális Napok keretében avatjuk fel augusztus 17-én – sorolta az elnök.

– Az emlékművet az egykori fedeles kapuk és kapuoszlopok díszítőelemeinek, valamint nagykun és református szimbólumok felhasználásával terveztem meg Andrási Mihály faragó népi iparművésszel, aki már elkezdte a kapu faragását is. Az ő vezetésével fejezik ezt be a karcagi és a testvérvárosból, Bácskossuthfalváról érkező fafaragók.

Andrási Mihály fafaragó már készíti a kapu elemeit.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Szeretnénk egy kiállítást és egy albumot is a témában, így a készülő kunkapu-kiállítás számára kis méretű, fedeles kis kapukat, nagykapu-oszlopokat, fejfát is készítenek a táborban – emelte ki dr. S. Kovács Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában