A megye 7 csodája

2019.08.26. 11:25

Folyóink találkozása a horgászok paradicsoma

Olva­sóink augusztus 8. és augusz­tus 30. között szavazhatják meg Jász-Nagykun-Szolnok megye hét legszebb természeti csodáját.

Mészáros Géza

Egykoron a szolnoki vár védelmi rendszerének részeként funkcionált a Tisza és Zagyva torkolata

Forrás: Beküldött fotó

A kitöltött szelvényt ügyfélszolgálatunkon személyesen, vagy postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe. A nyomtatott újság szavazói között kisorsolunk egy darab, két személyre és két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Online játékunk ide kattintva érhetik el, az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab, 200 ezer ­forint értékű utazási utalványt.

A Zagyva Szolnoknál torkollik a Tiszába. Egykoron a település várának védelmi rendszere részeként használták a két folyó találkozását, ma Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyének látványossága, horgászok paradicsoma.

A Zagyva az Északi-középhegység részét képező Karancs hegységben ered, a Medves-fennsík peremén, Rónafalu és Salgóbánya között. Három megye huszonkét községét és kilenc városát érintve torkollik Szolnoknál a Tiszába.

A hossza a forrásától a torkolatáig 179 kilométer, vízgyűjtő területe 5677 négyzetkilométer. Partjai mentén több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület található. Közel egytucatnyi halfaj él a folyóban, ezért kedvelt horgászhely.

Egykoron a szolnoki vár védelmi rendszerének részeként funkcionált a Tisza és Zagyva torkolata
Fotó: Beküldött fotó

A Tisza a Máramarosi-havasokban (Kárpátalja/Ukrajna) ered, innen a dunai torkolatáig (Szerbia) további négy ország (Románia, Magyarország, Szlovákia és Szerbia) területét érinti.

A Tisza hossza valamikor 1419 kilométer volt, az 1846-ban megkezdett szabályozás végeztével 962 km-re csökkent, vízgyűjtő területe mintegy 157 ezer négyzetkilométer. Ugyancsak több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület mentén folyik, és ugyancsak gazdag az őshonos flórája és faunája.

A Zagyva és a Tisza szolnoki torkolatánál látványosság a jelenleg felújítás és átépítés alatt álló Szolnoki Művésztelep, illetve a stilizált középkori vártorony, amely a megyeszékhely keleti kapujaként is szolgál majd. A két folyó találkozásánál nap mint nap horgászok hada keresi szerencséjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában