JÁSZLADÁNY

2019.08.27. 07:00

Gyula saját maga biztosítja a jó alapanyagot a csirkepaprikáshoz

A jászladányi Lólé Gyula négy évvel ezelőtt csatla­kozott az önkormányzat szociális földprogramjához. A család ennek keretében idén tizenkilenc előnevelt csirkéhez jutott, amit saját fogyasztásra használnak fel. Nem akármilyen finomság lesz ám a szárnyasokból, hiszen romásan elkészített csirkepaprikás is kerül majd az asztalra.

Illés Anita

A jászladányi Lólé Gyula évek óta részt vesz a szociális földprogramban, csirkéket nevel saját fogyasztásra

Fotó: Illés Anita

Az önkormányzat a szociális földprogram keretében előnevelt csirkét és takarmányt biztosít az igénylőknek. A programot korábban pályázati támogatásból valósították meg, ám idén ezzel a lehetőséggel nem tudtak élni, ezért az előző évek gyakorlata, feltételrendszere alapján az önkormányzat saját forrásból viszi tovább a programot.

Bertalanné Drávucz Katalin polgármester elmondta, ebben az évben több mint hatvan család vesz részt a programban. Az igénylők között van a tősgyökeres ladányi Lólé Gyula is, aki négy évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez. Találkozásunkkor a négygyerekes családapa megmutatta a gondosan rendben tartott portán található tyúkólat, ahol a csirkéket neveli.

A jászladányi Lólé Gyula évek óta részt vesz a szociális földprogramban, csirkéket nevel saját fogyasztásra
Fotó: Illés Anita

– Az állattartás nem áll távol tőlem – meséli. – Gyerekkoromban is neveltünk szárnyasokat, sőt, legénykoromban még őstermelői igazolványom is volt. Úgy gondolom, hogy a program népszerű a településen, mert sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

– Jómagam azért csatlakoztam a kezdeményezéshez, hogy minél jobban biztosítsam a családom megélhetését. Ebben az évben tizenkilenc csirkéhez jutottunk hozzá – mondja Gyula, aki már keltetőgépet is vásárolt, aminek segítségével még több csirkét fel tud nevelni. A szárnyasok egy részét saját fogyasztásra levágják, de persze hagynak meg belőle tojónak is.

– Tudja, más íze van a saját nevelésű csirkének, mint a boltinak – jegyzi meg a ladányi férfi. – Nézze csak, ennek még a lába is más, milyen szép sárga! Na, ebből lesz majd az igazi leves és a romásan elkészített csirkepaprikás.

– Elárulom, hogy mi a titka annak a csirkepaprikásnak, amit én készítek. Először is kell hozzá a jó alapanyag, amit itt lát az ólban. Majd füstölt szalonnával megdinsztelem a hagymát, teszek hozzá paradicsomot, paprikát, két gerezd fokhagymát. Ezután erre ráhelyezem a feldarabolt csirkét és öt-tíz percig párolom, majd lehúzom a tűzről és őrölt piros paprikával, Vegetával, egy kis erős paprikával, köménnyel és őrölt borssal fűszerezem.

– Amikor pedig már hosszú lével megfőztem a csirkét, akkor házi tarhonyát, valamint kockára vágott burgonyát teszek bele, és ezt az egészet lassú tűzön kevergetve megfőzöm. Miután elkészült, tizenöt percig fedő alatt állni hagyom. Savanyúsággal, vagy amivel még jobban szeretem, tejfölös uborkasalátával tálalom – avat be a romás paprikás rejtelmeibe Gyula.

Segítik a rászoruló családokat

A szociális földprogrammal többek között a roma, szociálisan rászoruló családokat, álláskeresőket, regisztrált munkanélkülieket, megváltozott munkaképességűeket, közfoglalkoztatottakat célozták meg. Az utóbbi időben már a nyugdíjasoknak is biztosítanak lehetőséget – tudtuk meg Bertalanné Drávucz Katalintól, Jászladány polgármesterétől.

Családonként tizenöt-húsz darab előnevelt csirkét és takarmányt, szükség esetén állatorvosi ellátást biztosítanak azoknak az igénylőknek, akik megfelelnek a helyi rendelet előírásainak. Így például megfelelő körülményeket kell biztosítani az állatok tartásához és együtt kell működni az önkormányzattal. A program lebonyolításában közreműködnek a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, valamint a polgármesteri hivatal munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában