galériával

2019.08.02. 17:27

Kitelepült a szabadstrandra a füredi könyvtár

Míg tavaly júliusban csak két hétig, idén már egész hónapban várta olvasóit a strandkönyvtár a tiszafüredi szabadstrandon. A kezdeményezés a vártnál is nagyobb sikert aratott, kifejezetten népszerű volt.

Ujvári László

Sokan jelezték, hogy hiánypótló szolgáltatást nyújtott a füredi Holt-Tisza parton a Városi Könyvtár és Információs Központ.

– A strandkönyvtár ötletét más nagyobb könyvtáraktól vettük, például az egri és nyíregyházi könyvtáraktól, de a balatoni kollégáktól is láttunk ilyet – kezdte hírportálunk megkeresésére Prinyi Tünde. A könyvtár igazgatója hozzátette: mindössze egy zárható faház, néhány műanyag asztal és székek, padok és egy jó árnyékos hely, amire szükség van.

A tavalyi népszerűség rámutatott arra, hogy van igény a strandkönyvtárra, a napozók és árnyékban pihenők előszeretettel nyúlnak a könyvek után. Idén két héttel tovább voltak nyitva, egész júliusban.

– A fogadtatás nagyon kedvező volt, így sokan helyben vették igénybe a szolgáltatásainkat, mint például az újságok, rövidebb novellák olvasása, vagy a játékok – mondta az intézményvezető.

Akik hosszabb műveket választottak, azok kikölcsönözhették a választott könyvet és minden akadály nélkül a parton folytatták az olvasást. Annak ellenére, hogy a szolgáltatás mindenki számára ingyenes volt, egyetlen visszaélés sem történt egy hónap alatt. Az olvasók még akkor is találtak megoldást a kölcsönzött kiadvány visszajuttatására, ha épp esőzés miatt korábban bezártak.

Körülbelül száz kötetet tettek elérhetővé a szabadstrand vendégei számára. Vegyes témákban, kalandregényeket, humoros műveket, de volt szépirodalom, gyermekkönyvek, folyóiratok és napilapok is. A gyerekeknek társasjátékkal, színezővel, kártyajátékokkal és mozaikkirakóval készültek.

Elmondható, hogy a szolgáltatás rávilágított arra, még mindig sokan szeretnek olvasni és nyúlnak könyvek után, ha tehetik. Budapest, Kecskemét és Nyíregyháza mellett, a környező településekről és Szolnokról is sokan látogatták a kitelepült bibliotékát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában