jászkunság

2019.08.15. 07:00

Közel húsz kilométernyi mellékút felújítása indul az első ütemben

Kilenc útszakaszon kezdődhetnek meg hamarosan felújítási munkák a megye mellékútjain. A Magyar Falu Program részeként központi költségvetési forrás éves szinten ötvenmilliárd forint értékben indított el olyan útfelújítási programot az állam, mely elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg.

Munkatársainktól

Látványosan tiltakozott a Mesterszállásra vezető út rossz állapota miatt Kiss Gábor polgármester tavaly. Most ezt a szakaszt is elkezdik rendbe tenni.

Fotó: Mészáros János

Tavaly nyáron egy kátyúban ágyazott meg Mesterszállás polgármestere, így demonstrált a zsákfalut a külvilággal összekötő út állapota ellen. A három kilométeres út ezernyolcszáz méter hosszú legrosszabb szakasza is hamarosan megújulhat a Magyar Falu Program részeként.

– Már 2003 környékén is nagyon kritikus volt ennek az útszakasznak az állapota, de 2004-ben egy nagyobb felújítás során jól megerősítették, ám azóta csak kátyúzgattak.

– Tavaly is aszfaltozták, de mivel elég nagy a terhelés rajta a mezőgazdasági munkagépek és a műtrágyát, vetőmagot vagy terményt szállító teherautók miatt, ez nem volt tartós – mondta a jelenlegi állapotról Kiss Gábor polgármester.

Az út a tervek szerint most egy húsz centiméter vastag zúzottkő kiegyenlítő réteget, egy öt-hat centiméter vastag aszfaltréteget és kopóréteget kap. Vagyis harminc centiméterrel emelik meg a szintjét. A lejárókat is ehhez igazítják majd.

– Nagy öröm ez számunkra, hiszen nekünk ez egy stratégiai jellegű út, csak ezt tudjuk használni, bárhová is szeretnénk eljutni – hangsúlyozta a település veze­tője.

A Jászságban is több útszakaszt érint a felújítás, rendbe teszik például a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő út két szakaszát is, összesen több mint két kilométert. A felújítás a pusztamonostoriakat és a jászágóiakat érinti.

– Természetesen örülünk az útszakasz felújításának, mert régóta olyan rossz minőségű, hogy járhatatlan, balesetveszélyes. Információink szerint a legrosszabb szakaszokat érinti a felújítás. Már ideje, hogy elvégezzék ezt, hiszen utoljára körülbelül 1978-ban volt az út felújítva – mondta Mozsár Lászlóné, Jászágó polgármestere.

Egy körülbelül ezerkétszáz méteres útszakasz újulhat meg a program keretében Abádszalók és Tiszabura között is. Információink szerint a vasúti átjárónál, éppen, ahol a legrosszabb állapotban van a két települést összekötő út burkolata.

– Ez a város környékén a legrosszabb szakasz. Örülünk neki, hiszen nagy segítséget és előrelépést jelent – jegyezte meg lapunk érdeklődésére Balogh Gyula. Ugyanakkor az abádszalóki polgármester hozzáfűzte: ennél jelentősen hosszabb az az útszakasz, mely gyors beavatkozást igényel. Remélik, hogy a jövőben – ha több lépcsőben is, de – folytatódik majd a beruházás és idővel a teljes szakasz sorra kerül.

Látványosan tiltakozott a Mesterszállásra vezető út rossz állapota miatt Kiss Gábor polgármester tavaly. Most ezt a szakaszt is elkezdik rendbe tenni.
Fotós: Mészáros János

– Egy olyan népszerű turisztikai célpont számára, mint Abádszalók, fontos, hogy könnyen, gyorsan és biztonságosan megközelíthető legyen. Ennek pedig alapfeltétele a jó minőségű közúthálózat – vélekedett.

Abádszalók mellett a Fegyvernek és Tiszafüred közötti út három szakaszának felújítása Tiszaroffot és Pusztataksonyt is érinti. Ezen az úton több mint háromezer-nyolcszáz méter hosszú szakasz újul meg összesen.

A program részeként felújítják a Szolnokot és Jászkisért összekötő utat háromezer-hatszáz méteren, emellett a Kunhegyest Tiszaszőlőssel összekötő út mintegy négy kilométer hosszú szakaszát.

A Magyar Falu Programban szereplő beruházások első ütemében országosan összesen nyolcvankilenc szakaszon vonulhatnak fel a kivitelezők, melynek során a következő hónapokban a munkák nagyságrendjétől függően har­minctól száznyolcvan napos átfutási idővel végezhetnek a szakemberek teljes körű felújítási munkákat, csaknem kétszázötven kilométernyi szakaszon. Országos szinten az összérték meghaladja a nettó huszon­hárommilliárd forintot.

Később is folytatódnak a vidék népességmegtartó képessége szempontjából fontos munkálatok

Az országos közúthálózaton 2010 óta összesen mintegy öt és fél ezer kilométernyi út újulhatott meg, csaknem hatszázkilencvenmilliárd forint értékben. A felújítások a következő években is kiemelt prioritással folytatódnak, ugyanis az állam köz­ponti költségvetési forrásokból, a Magyar Falu Program részeként éves szinten ötvenmilli­árd forint értékben indított el olyan útfelújítási programot, mely elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg.

Ezzel a vidék népességmegtartó képessége szempontjából kiemelten fontos összekötő- és bekötőutak rendbetételére lesz lehetőség, amely a későbbiekben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában