TISZA-TÓ

2019.08.29. 17:30

Pontyokkal, compókkal és csukákkal frissítették az állományt

Évek óta rendszeresek a haltelepítések a Tisza-tavon, idén augusztus közepén zajlott a 2019-es esztendő utolsó halasítása. Az előnevelt csukaivadékok és compók mellett egy-, két- és háromnyaras, úgynevezett horogérett pontyok telepítése is megtörtént.

Ujvári László

Ilyen egy igazi háromnyaras, úgynevezett horogérett ponty

Fotó: Beküldött fotó

– A közbeszerzési eljárás lefolytatása után ebben az évben is több körben érkeztek fiatal és idősebb korosztályú halak a tározóba – kezdte beszámolóját a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

– A Tisza-tó feltöltésének megkezdését követően elsőként az egynyaras compók érkeztek meg, majd őket az előnevelt csukaivadékok telepítése követte. Előbbieket összesen négyszáz kilogramm tömegben engedték útjukra az Óhalászi Holt-Tisza, a Borzanat és a Rókás nádas-gyékényes részeiben.

– Ezzel szemben a kis csukák nagyobb területen, annak rendje és módja szerint szélvédett nádszegélyek mellett – a rájuk jellemző kannibalizmus elkerülése miatt – egyesével kerültek a vízbe. Négy lépcsőben, összesen négyszázezer darab csukaivadék került idén a Tisza-tóba.

Évről évre egyre több egynyaras pontyot telepítenek. Ennek elsősorban szakmai, halgazdálkodási okai vannak. Például az egyedszám növelése és a Tisza-tó természetes haltáplálékkészletének minél jobb kihasználása.

Az egynyaras pontyokat aztán a kétnyaras korosztály követte. Hagyomány, hogy egy részüket haljellel látják el a nyomonkövethetőség és egyéb vizsgálatok miatt. Idén pontosan hétszáz egyed kapott ilyen ismertetőjelet. A nyárral aztán eljött a horogérett, háromnyaras pontok telepítésének ideje is.

Ilyen egy igazi háromnyaras, úgynevezett horogérett ponty
Fotó: Beküldött fotó

– Augusztus közepén érkeztek az idei utolsó háromnyaras pontyok a Tisza-tóba, összesen négyezer-nyolcszáz kilogramm – közölte a társaság.

A tározó öt pontján, Poroszló, Tiszafüred, Abádszalók, Sarud és Újlőrincfalva térségében kerültek a vízbe. Hangsúlyozták: a halak az átvételt követően oxigénnel bőségesen ellátott halszállító kádakba kerültek és keltek útra. Mindegyik helyszínen kiváló fizikai állapotban, sérülésmentesen történt a telepítésük.

A tározó öt pontján, Poroszló, Tiszafüred, Abádszalók, Sarud és Újlőrincfalva térségében engedték vízbe a halakat a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. szakemberei
Fotó: Beküldött fotó

Erre az évre véget ért a halasítás. A Sporthorgász Kft. tájékoztatása szerint jövőre folytatják a korábban kijelölt haltelepítési program végrehajtását. Várhatóan még több egynyaras ponty talál majd otthonra a Tisza-tóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában