jaszapáti

2019.08.18. 07:00

Régóta gondozza önkéntesként a zsidó temetőt idősebb Báthor Pál

Növénydzsungeltől szabadí­totta meg nemrég a jászapáti zsidó temetőt idősebb Báthor Pál. A helyi nyugdíjas évek óta önkéntesként gondozza az elhagyatott sírkertet. Több ledőlt, darabokra tört sírkövet is helyreállított az elmúlt húsz évben. A lehetőségekhez mérten igyekszik a temetőt kegyelethez méltó állapotba hozni.

Illés Anita

Idősebb Báthor Pál húsz esztendeje viseli gondját a jászapáti sírkertnek.

Fotó: Illés Anita

A sírkert rendezésekor találkoztunk idősebb Báthor Pállal az 1853-ban létesített zsidó temetőben, aminek ő immár húsz esztendeje őrzője, gondnoka. Egy forró nyári délutánon éppen a sírokat szabadította meg a gaztól és füvet kaszált, amikor beszélgetni kezdtünk.

– A sírkert gondozását úgy is mondhatom, hogy megörököltem a korábbi munkahelyemtől – meséli. – Régen a helyi polgármesteri hivatalban dolgoztam karbantartóként, és rám volt bízva ez a feladat is.

– A szüleim tisztelték a Jászapátin élő zsidó embereket, akik közül sokan egykor jelentős szerepet vállaltak a helyi közösség gazdasági és társadalmi életében. Sajnos, ma már csak a temető jelzi, hogy a városban valamikor zsidók éltek.

– A holokausztot követően gazdátlanná vált a zsidó temető, a vandálok számos síremléket ledöntöttek, meggyaláztak. Nem tetszett, hogy áldatlan állapotban áll a kegyhely, így hát immár közel húsz éve gondozom, rendezem. A szomszédságban működő vállalkozó is sokat segít, például szükség esetén áramot biztosít.

– Akadnak még olyan leszármazottak, akik járnak ide az elhunyt szeretteik sírjához. Ők azt mondják, hogy a körülményekhez képest rendezett a sírkert – mondja idősebb Báthor Pál, majd végigvezet a sírkerten. A temető drótkerítése elég jó állapotban van – állapítom meg. Majd kiderül, hogy a gondnok készítette a kaput, és a kerítést is rendszeresen karbantartja.

– Nézze csak – mutat rá az egyik síremlékre. – Erről a sírkőről az idők során lekopott a felirat, újra kell majd festeni. Az elmúlt években már néhányat újrafestettem. Több sírkő le volt döntve, azokat pedig felállítottam – magyarázza.

Idősebb Báthor Pál húsz esztendeje viseli gondját a jászapáti sírkertnek
Fotó: Illés Anita

Héber és magyar nyelvű feliratok egyaránt őrzik az egykor itt élt zsidó családok tragédiáját. Barangolásunk közben megtaláljuk Gellért Jenő síremlékét, akinek a lánya és az unokája is Auschwitzban veszett.

Ezt a fájdalmas emléket őrzi a tábla felirata: „1944-ben Auschwitzban elpusztított drága mártírjaink emlékére, Irénkénk és kis leánya Marikánk. Miattatok örök bánatban élünk.” Irénke 24 évet élt, lánya pedig csak 20 hónapot. Gellért Jenő síremlékén elhelyezett kavicsok jelzik a lélek halhatatlanságát, az örök életet és azt is, hogy valahol talán élnek még hozzátartozók, akik látogatják a sírt.

Idősebb Báthor Pál megmutatja azt a kettős kőtáblát is, ami elmondása szerint a jászapáti zsinagóga homlokzatára volt elhelyezve. A mózesi két kőtábla a zsidó vallás egyik legismertebb jelképe, amelyre a Biblia szerint a tízparancsolatot vésték.

Raktárnak is használták a zsinagógát

Kiss Erika jászberényi helytörténeti kutató, újságíró A jászsági zsidóság emlékeiből című 2015-ben megjelent könyvében írja, hogy Jászapátin 1853-ban a helyi tanács engedélyezte temető létesítését, és ehhez száz négyszögölnyi területet is adtak.

A helyi zsidó közösség zsinagógáját 1854-ben építették, mely a Jászságban az egyetlen még meglévő templomépület. A könyvben leírtak szerint a zsinagógaként nem használt épületet az 1950-es években eladták a helyi vasipari kátéesznek, amely azt raktárnak használta, majd később egy vállalkozó vette meg, aki szintén raktározásra használta. Az épület jelenleg az önkormányzat tulajdonában van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában