jászkunság

2019.08.31. 11:30

Szigorú a szabályozás az út menti kegyhelyek kapcsán

Gyakran állíttatnak kegyhelyet a tragikus közlekedési balesetek helyszínén, ugyanakkor sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre. A Közút hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy szabályos keretek között állítsunk emléket.

Czakó Nóra

A 46-os számú főúton, Kuncsorba és Kétpó között is kereszt jelzi a halálos baleset helyszínét

Fotó: Mészáros János

Halálos közlekedési baleset történt a tavalyi pünkösdi hosszú hétvégén a 46-os számú főúton, Kuncsorba és Kétpó között. Egy Kuncsorba irányából érkező személygépkocsi behajtott a kereszteződésbe, és összeütközött a Kétpó felé, balra kanyarodását megkezdő autóval, melyet nekilökött a Törökszentmiklós irányából érkező kamionnak.

Az ütközés erejétől a vétlen személyautó kettészakadt, vezetője kizuhant a gépkocsiból, és a helyszínen életét vesztette. A családja síremléket állított a tiszteletére. Azonban szigorú szabályok vonatkoznak arra is, hogy hogyan és milyen keretek között állíthatunk emléket az utak mentén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a közút területén történő kegyhely elhelyezésére és létesítésére csak akkor adhatnak közútkezelői hozzájárulást, ha az kétséget kizáróan nem veszélyezteti a forgalom biztonságát.

Tehát a kereszteknek és a síremlékeknek kellő távolságra kell lenni az úttesttől, továbbá kell, hogy legyen a közelében egy biztonságos megállásra szolgáló hely.

A társaság szerint ugyanis a nem megfelelően felállított építmények veszélyt jelenthetnek a közlekedőkre, hiszen elterelik a figyelmüket, vagy az útpadkára lehúzódó gépjármű akár bele is ütközhet. Ha tehát valaki a padkától csak fél méterre állítja fel a keresztjét, balesetveszély miatt elbonthatják azt.

– Útellenőreink rendszeresen járják a teljes hazai közúthálózatot, és tapasztalataink alapján nagyon ritkán kérik a hozzátartozók a kegyhelyállítással kapcsolatos hozzájárulásunkat.

A 46-os számú főúton, Kuncsorba és Kétpó között is kereszt jelzi a halálos baleset helyszínét
Fotó: Mészáros János

– Mindez arra vezethető vissza, hogy sokan nincsenek tisztában a szabályokkal – állt a közútkezelő válaszában. – A kegyhelyek kihelyezését természetesen tiszteletben tartjuk, de ha van rá lehetőség, akkor egyeztetünk a hozzátartozókkal, hogy hol és milyen módon tudják biztonságosan ezeket a tárgyakat kihelyezni országos közutak mentén.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője hírportálunknak elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel kétszázötven kegyhely található az országos közutak mellett.

A legtöbb a 32-es főút mentén található, harminchárom darab, ezt követi a 4-es főút, amely mellett huszonnégy síremléket állítottak már fel. Általánosságban az is elmondható, hogy évente nyolc-tíz új kegyhelyet észlelnek az útellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában