Szolnok Napja

2019.08.27. 13:57

Idén is remek programokkal készül a Szolnok Napja elnevezésű rendezvény

Sokan nem tudják, hogy a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-jén nyílt meg és ez előtt tiszteleg Szolnok és rendezi meg évről évre Szolnok Napját.

Szoljon.hu

Fotó: Mészáros János

– A vasút, mint tradicionális iparág van jelen a város életében – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester tegnap tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztet a múltra, erősíti a jelent, és a fejlesztéseket figyelembe véve mutat a jövőbe is.

Az eddigi hagyományokhoz hűen maradva bemutatkozási lehetőséget kapnak majd a helyi öntevékeny csoportok, helyi civil szervezetek, valamint idén is átadják a város legnívósabb elismeréseit is: Szolnok Díszpolgára címet és az Ezüst Pelikán Díjat.

A rendezvénysorozat kezdeteként augusztus 25-én, vasárnap Szent Hubertus misét tartottak a Belvárosi Nagytemplomban, Szolnok utcáin, terein pedig villámkoncertek vehettek részt a kilátogatók.

Augusztus 29-én, csütörtökön a Zounok Ispán szobornál 19 órakor megtartják a hangulatos és hagyományos mécsesúsztatását a Rotary Club Szolnok szervezésében.

Augusztus 30-án, pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak, majd 15.30-tól a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő nyitja meg a Szolnoki Festők Szolnok Napján című kiállítást.

A Tiszai hajósok terén 16.30-kor, pedig megtekinthetjük a XXIV. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivált.

Később „Szolnoki képsorok” címmel a Sziluett Művészeti és Alkotói Egyesület egyetemes tárlata nyílik a Szapáry Szalonban, valamint megtekinthetjük a Mindenkit hazavárnak címmel nyíló tárlatot is a JNSZ Megyei Balesetmegelőzési Bizottság jóvoltából.

Augusztus 31-én, szombaton a Szapáry úton, a Kossuth Lajos úton és az Agóra előtti Hild téren kora reggeltől késő estig a Szolnok Napi Forgatag kínál családi programot a részvevőknek. A Béres Senior Séta után a Szapáry úton a Szolgáltató Város projekt partnerei mutatkoznak be, és a Civil Kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják a vendégeket.

A XV. Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó mellett fellép a Tiszavirág bábcsoport és interaktív bemutatók követik egymást. A Kossuth Lajos úton az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az alakulatnál rendszeresített kézifegyvereket, mesterlövész fegyvereket, géppuskákat, harcászati felszereléseket és gépjárműveket mutatja be.

10 és 17 óra között a Zagyva tiszai torkolatánál található várfeltárás leleit tekinthetjük és ismerhetjük majd meg Dr. Kertész Róbert régész segítségével a Kossuth Lajos úton az Árkád saroknál. A környék és Szolnok történelméről Bajnai Zsolt, a „Szolnoki múlt” tablók szerkesztője mesél majd augusztus 31-én 9.00 és 11.00 órakor, szintén az Árkádoknál.

A MÁV Nosztalgia Kft. Budapest-Nyugati pályaudvarról fog különvonatot indítani Szolnokra. A gyönyörű és patinás nosztalgiakocsikból álló szerelvényt egy gőzös húzza majd, amely a Szolnok vasútállomás megálló után gördül a RepTár múzeum kapujához, az egykori Ó-Szolnok vasútállomásra, ahol a látogatók a nap folyamán megcsodálhatják a kocsikat, valamint a mozdonyt is.

Pontos időpontok:

10.00 órakor: A gőzvontatású Nosztalgiavonat köszöntése az 1. vágánynál az MH Légierő Zenekar Szolnok és a MÁV-Kodály Vegyeskar közreműködésével, majd a 2017-ben felállított „170 éves a Pest–Szolnok vasútvonal” emléktábla megkoszorúzása

10.00 és 20.00 óra között: Díjmentesen megtekinthető lesz a Szolnoki Vasúti Almárium „Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói” című tematikus időszaki vasúttörténeti kiállítása a vasútállomás emeletén, az egykori Utasellátó étteremben.

Nyílt napot tart a Járműjavító, ahová a legkönnyebben majd az Agóra melletti buszmegállóból lehet eljutni, hiszen ingyenes buszjáratok indulnak majd oda.

A RepTár idén egy piknikkel ünnepli születésnapját, ebből az alkalomból az interaktív múzeum kedvezményes belépőjeggyel várja majd látogatókat. Ezen a napon olyan repülőgépeket, helikoptereket is kipróbálhatnak a vendégek, amelyekbe egyébként nem ülhetnének bele.

A Hild téren a „Maradj formában” jubileumi születésnapi partin mutatkozik be az 5 éves Aba- Novák Agóra játszóháza és a Zolnok bandérium. Egész napos kézműves foglalkoztatóval, bábjátékkal, gyermekprogramokkal várják kicsiket és nagyokat.

Aba-Novák Vilmos, az Aba-Novák Agóra névadója születésének 125. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak 13.30-kor az Agóra közben, majd 14 órakor 40 év – ezer élmény címmel nyílik az Aba-Novák Agóra háztörténeti jubileumi kiállítása.

15 órától kóstolhatjuk Szolnok város 944 szeletes tortáját. Ahol a nap felkel – 150 éves a magyar-japán diplomáciai kapcsolat – ezzel a címmel látható egy válogatás az Agórában Kovács Mihály gyűjteményéből.

17 órától adják át a „Szeretem Szolnokot” pályázat díjait. Az Agóra térről pedig indulni fog egy városnéző kisvonat. Este a Red Eyes, Inmates, Radics Gigi és az Origo együttes ad koncertet.

Szeptember 1-jén, vasárnap:

A Városi Tanévnyitó Ünnepséget a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI intézményben rendezik 9 órától. Az Agóra Galérián 14 órakor nyílik a Jászkun Fotóklub Utazás a világ körül – 2019 című fotókiállítása.

Professor emeritus Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Érdemes Művész belsőépítész, iparművész famozaik-kollázs kiállítása 16 órától látható az Agóra kiállítótérben.

A TISZApART MOZI kedvezményes vetítésekkel készül. 18 órától tartják a zártkörű Szolnok Napi Díjátadó Ünnepséget az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában