galériával

2019.08.28. 20:00

Változásokról is szó esett a szolnoki Tanévnyitó Konferencián

Az intézményvezetők szakmai konferenciával nyitották meg az új tanévet szerdán. A Széchenyi István Gimnázium tanulóinak színvonalas műsorát előadások sora követte. A meghívott vendégek a teljesség igénye nélkül ismerhették meg a köznevelési törvény módosulásának kiemelt pontjait a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusának előadójában. A szakemberek szót ejtettek a fenntarthatóságra nevelésről és a Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ feladatairól is.

P. Pusztai Nóra

Szakmai Tanévnyitó Konferenciát tartottak a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusában szerdán. A megnyitón Szalay Ferenc polgármester felhívta a figyelmet az értékeket átadó nevelés fontosságára.

Az idén ötödik alkalommal megszervezett rendezvényen a résztvevők megismerhették az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ főbb feladatait. A meghívott intézményvezetők mellett Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye tankerületi igazgatói is hasznos előadásokat hallgattak egyebek mellett a köznevelési rendszer fejlesztéseiről.

Lebanov József az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője hangsúlyozta, a köznevelési törvény júliusban módosult. A tanév során érdemes figyelni a különféle hatályba lépési időpontokra. A változtatás eredményeképp a következő tanévben felülvizsgálják a korábbi magántanulói jogviszonyokat, státuszukat egyéni munkarendre módosítják és csak indokolt esetekben engedélyezik.

Az óvodákban az iskolaérettséget szakmai szervek vizsgálják majd. A hat éves kort betöltő gyermekek óvodában maradásáról az Oktatási Hivatal szakértői bizottsága dönthet. A pedagógusok foglalkoztatásában is változás következett be, ugyanis céljuttatás adható a munkakörbe nem tartozó feladatok teljesítéséért.

A főosztályvezető kiemelte, az infrastruktúra fejlesztések közül a széles sávú internet és a WIFI rendszer biztosításának kiépítése is jó ütemben halad, illetve közel három százalékkal csökkent a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók száma, a közeljövőben ezt a tendenciát erősíti a folyamatot támogató programot dolgoztak ki.

Szó esett a Klebelsberg Központ aktuális feladatairól, fejlesztéseiről és jövőbeni terveiről is. Dr. Szantner Viktor a központ kabinetvezetője előadásában elmondta, középirányító szerepet tölt be az intézmény, fő célja a támogatás, ellenőrzés és a segítségnyújtás.

A tanév kezdetére nyári karbantartási munkálatokra fordított 3,4 milliárd forintból megújultak az iskolák, országos szinten 576,5 millió forintot költött a fenntartó különféle iskolabútorokra. Az elmúlt időszakban zajló épületenergetikai fejlesztésekre több mint huszonkét milliárd forintot fordítottak.

A KRÉTA központi rendszere új modulokkal bővült. A diákok eredményei és az elektronikus napló mellett a tanárok adatait is tárolja ezután. A központosított rendszer a gyorsabb elektronikus ügyintézés lehetőségét biztosítja.

A fenntarthatóságra nevelés kiemelt feladatként szerepel az idei tanévben. Az ökoiskolai programról Marosi Katalin az Oktatási Hivatal Tanügyigazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztályának vezetője tartott tájékoztatót. Az intézmények harminc százalékában mindennapi gyakorlatok során is foglalkoznak a környezetvédelemmel. 2020-tól a pedagógiai kompetenciák közül a környezeti nevelésben mutatott jártasságot is vizsgálják.

– Az iskola kezdésre való felkészülés legfontosabb eleme a változások megismerése – mondta Szabó Róza az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Központjának főosztályvezetője, aki bemutatta a 2019/2020- as tanévben elvégzendő feladatokat. Az előadása során elhangzott, hogy Jász-Nagykun Szolnok megyében 386 székhely 1000 tagintézményében folytatják munkájukat.

Támogatva a pedagógus életpálya modellt, tanulmányi versenyeket, továbbképzéseket, diákparlamentet szerveznek, ezzel is segítve az iskolák és tanárok munkájának összehangolását. A folytonosságot szem előtt tartva hangsúlyozta az elmúlt tanévben elért eredményeket, kifejtve a következő évre várt eseményeket.

– Munkánkat tantárgyi és tematikus területen is kiváló szaktanácsadók segítségével látjuk el, kölcsönös bizalmon alapuló szakmai együttműködésen dolgozva – emelte ki Szabó Róza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában