Tiszavárkony

2019.09.23. 14:00

Felidézték a különleges legendát

Három alkalomból álló rendezvénysorozattal emlékeznek meg a várkonyiak a Korona és Kard tiszavárkonyi legendájának kilencszázhatvanadik évfordulójáról.

Kovács Berta

A történelmi emlékév rendezvényei a napokban kezdődtek.

I. András (Endre) nem mert nyíltan szembeszállni testvérével, a kiváló hadvezérként népszerű Bélával, ezért cselt eszelt ki.

Magához rendelte testvérét András király egykori, Várkony mellett álló kis várába, és felszólította, hogy válasszon az elé tett korona és kard közül. A korona a királyságot, a kard a hercegséget jelképezte. Megtudván, hogyha a koronát választja, azonnal megölik, Béla a kardot vette kezébe.

E községhez kötődő legenda évfordulója kapcsán hirdettek történelmi emlékévet. Az első rendezvény „középkori piknik” gasztronómiai programmal indult a Hősök terén, ahol történelmi ételeket kóstolhattak az érdeklődők.

Az emlékévet Fróna Katalin közművelődési tanácsadó előadása nyitotta meg. Délután a diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület tartott élvezetes előadást és bemutatót. A különleges és rendhagyó eseményen a régi fegyvereket ki is lehetett próbálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában