jászkunság

2019.09.06. 07:00

Méreggel való visszaélés és piramisjáték szervezése is előfordult

A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv (Btk.) számos olyan bűncselekményt szabályoz, amelyeket szerencsére ritkán követnek el.

Czakó Nóra

Súlyos következményei lehetnek a mérgekkel való visszaélésnek

Forrás: Shutterstock

Néhány ilyet említünk most példaként, amelyek miatt az elmúlt pár évben megyénkben is el kellett járniuk a hatóságoknak.

A bűnös szándékú emberek kedvelt elkövetési magatartása volt hazánkban másfél-két évtizede a piramisjáték szervezése. A hatályos Btk. a gazdálkodás rendjét sértő bűntények között rendelkezik róla, és a törvényi tényállás értelmében az valósítja meg, aki mások pénzének meghatározott formájú összegyűjtésén és szétosztásán alapuló játékot szervez.

Olyat, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek.

Amikor ez nagy divat volt, sok ember csatlakozott hozzá a nagy nyeremény reményében, ám a legtöbbjüknek elvitte a megtakarított pénzét ez a fajta ügyeskedés. Amúgy három évre is rács mögé kerülhet a jogerősen elítélt tettes.

A Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztályának mutatói szerint 2013 és 2018 között ilyen esetet összesen kettőt regisztráltak az országban, ebből egyet épp szűkebb hazánkban, 2014-ben.

A gyermekek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények sorában található a kettős házasság. Ezt a bűntettet három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Az elmúlt fél évtizedben nyolc ilyen eset történt hazánkban, és 2015-ben megyénkben is előfordult egy alkalommal.

Az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények közül az öngyilkosságban közreműködés és a magzatelhajtás szerencsére igen ritka.

Előbbi a vizsgált időszakban nyolc esetben, az utóbbi ötször fordult elő. Öngyilkosságban közreműködést megyénkben 2017-ben regisztráltak utoljára. Alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki mást öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot megkísérlik vagy elkövetik. Ha egy tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt bírnak rá az öngyilkosságra, már két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a szankció.

Súlyos következményei lehetnek a mérgekkel való visszaélésnek
Forrás: Shutterstock

Magzatelhajtást legutóbb 2015-ben követtek el szűkebb hazánkban a rendőrség tudomása szerint. Ez a bűntett három évig terjedő szabadságvesztést von maga után, ha valaki más magzatát hajtja el az illető.

Ez azonban öt évre nő, ha a magzatelhajtást üzletszerűen, az állapotos nő beleegyezése nélkül vagy súlyos testi sérülést, illetve életveszélyt okozva követik el. Ha pedig az állapotos nő életét veszti, két évtől nyolc évig terjed a börtönbüntetés mértéke. Emellett az a nő, aki saját magzatát elhajtja vagy elhajtatja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szerencsére ritka tett a méreggel való visszaélés. Az lehet az elkövetője e bűnténynek, aki jogosulatlanul készít, tart, használ fel, hoz forgalomba mérget, illetve azok visszaélésszerű felhasználásának megakadályozására elmulasztja a kellő intézkedés megtételét. Vétség miatt elzárást kaphat az illető. Megyénkben utoljára 2015-ben jártak el a hatóságok ilyen ügyben.

Börtön járhat a videóhamisításért

A földmérési jel megrongálása ugyan már évekkel ezelőtt átkerült a Btk.-ból a szabálysértési törvénybe, de a statisztikában szerepel egy ilyen eset, és az épp szűkebb hazánkban történt még 2014-ben.

Korábban úgy szólt a jogszabály, hogy aki földmérési jelet megsemmisít, megrongál vagy elmozdít, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő. Ma már azonban csak szabálysértésnek számít, ha valaki ilyen jelet elvisz, áthelyez vagy elmozdít.

A becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítése, illetve nyilvánosságra hozatala a bajai videóhamisításos ügy után került be a Btk.-ba néhány évvel ezelőtt. Ez a bűntett egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ilyen felvételt kétszer készítettek 2013 és 2018 között a rendőrség tudomása szerint, ebből az egyik eset megyénkben történt, 2016-ban.

Nyilvánosságra hozatalt is regisztráltak, országos szinten 18-at, szűkebb hazánkban hármat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában