Mezőtúr

2019.09.27. 14:00

Szabó Liza otthonában is környezettudatosságra törekszik

A környezettudatosság egyre inkább beférkőzik az emberek mindennapjaiba. Sokan próbálnak olyan szokásokat kialakítani, amelyek egy élhetőbb jövő reményével kecsegtetnek.

Szabó Lilla Laura

Szabó Liza szerint amit ő tesz, csak apró lépés, de összességében sokat számít

Forrás: Beküldött fotó

A fiatal mezőtúri édesanya, Szabó Liza szintén azok táborát erősíti, akik a jelenben kívánnak tenni a jövőért. Párjával két kisgyermeket nevelnek, akik még pelenkát használnak. Ám Liza leszámolt az eldobható változatokkal, és egy fenntartható megoldást választott.

– Szeretnék hozzájárulni a gyermekeink, unokáink jövőjéhez. Ez csak egy apró lépés, de sokat számít. Két éve használunk mosható pelenkát, remekül bevált – kezdte Liza. Hozzátette, hogy a legismertebb közösségi oldalon botlott bele egy csoportba, amely ezzel foglalkozik. Hamar érdekelni kezdte a téma, maga is taggá vált. Akkor nagyjából hatezren alkották, mára tizenháromezer fősre nőtte ki magát a digitális csapat. Ez jól mutatja, mekkora mértékben növekszik az ilyen pelenkák népszerűsége.

– Többféle típus is létezik. Bababarát anyagokból készül az alap, amelynek a belsejébe egy szintén mosható betétet lehet tenni. Ez fogja fel a folyékony és szilárd halmazállapotú dolgokat – részletezte nevetve. Elmesélte azt is, hogy a tisztítás és higiénia témaköre elég nagy visszatartó erő. Ám ezektől sem kell tartania senkinek.

Szabó Liza szerint amit ő tesz, csak apró lépés, de összességében sokat számít
Fotó: Beküldött fotó

– Eleinte én is kételkedve fogadtam a dolgot. Sőt! A nagyobbik gyermekemnél inkább csak kísérleti szinten használtuk. A kislányom megszületése után viszont már elhagytuk a régi megoldást. Jelenleg huszonöt darab pelusunk van, ez kettejüknek két napra elég – részletezte lelkesen az édesanya.

Liza napközben egy vödörbe gyűjti a pelenkákat. Este a víztakarékosság miatt a gyerekek fürdővizében öblíti ki őket. Ilyenkor még környezetbarát tisztítószert is ad hozzá. Majd kicsavarja és mennek vissza a vödörbe. Következő nap ugyanez a menetrend, ám utána a mosógépbe is bekerülnek egy fertőtlenítő adalékkal. Hatvan fokos programon és alacsony fordulatszámú centrifugával tisztulnak.

A kellemetlen szagok ellen is vannak praktikái. Ha szükséges, egy éjszakára nátrium-karbonátban áztatja őket. A makacs foltokat pedig marhaepe szappannal távolítja el.

– A „nagy dologgal” általában a baj is nagyobb. Én a toalettbe ürítem a pelenka tartalmát, majd kiöblítem azt. Ha pedig szükséges, egy vödörbe csíptetve a tusolófejjel tisztítom meg a felületet.

Liza kihangsúlyozta, hogy megszűntek a gyerekek kiütései. Ez számára az igazi megerősítés a pelenkák használatával kapcsolatban.

– Napi tíz percet vesz igénybe az előkészítésük, ami igazán nem nagy ár. Egyébként nagyon költséghatékony megoldás, ráadásul nem termelünk fölösleges szemetet sem.

Az ötszáz forintos változattól az akár tízezer forintosig találhatók típusok a piacon. Ráadásul tovább lehet adni őket, ha kinőtték a csemeték.

Számos típusból válogathatnak

Létezik a minden-egyben változat. A külső vízzáró réteghez egy belső, nedvszívót varrnak. Mivel minden része csak egyszerre mosható, valamivel lassabban szárad. A kettő az egyben típusoknál könnyebb a helyzet, a betét kivehető, külön tisztítható. A zsebes pelenkákon hagynak egy rést, ezen keresztül helyezik be a mosható belső részt. Különleges darabnak számít a gyapjú pelenka. Az egyik legtermészetesebb megoldás egyben igen költséges is. Ez a gyapjú pelenka. Ugyanúgy mosható betéttel látják el, ám a merinói alapanyag miatt igen borsos az ára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában