galériával

2019.10.04. 17:30

A magyar himnusz inspirálta a Berényben is alkotó iráni művészt

Az iráni Ali Rastroo festő, grafikus, illusztrátor különleges művészi alkotást készít a jászberényi városháza udvarán található hátsó fal felületére. A fiatal művész tervét több pályamű közül választották ki. Jellegzetessége, hogy Ali a magyar himnusz inspirációja alapján álmodta meg a készülő alkotást, ami a sétány kuriózumaként Jászberény iráni testvérvárosára, Yazdra asszociál. A festőnek kiállítása is nyílt a Szikra Galériában.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Az iráni Yazd és Jászberény testvérvárosi kapcsolata több mint húsz éves múltra tekint vissza. Ali Rastroo festő, grafikus, illusztrátor a két település barátságának köszönhetően érkezett nemrég a Jászságba. A yazdi egyetemen festészetet tanuló fiatal művész nem csak digitális festményeit hozta el, hanem alkotni is jött.

Ali készíti el ugyanis a városháza mögötti sétány kuriózumaként kialakított fal felületének festményét. A fiatal művész tervét több pályamű közül választották ki. Jellegzetessége, hogy Ali a magyar himnusz inspirációja alapján álmodta meg a készülő alkotást. A falfestmény Jászberény iráni testvérvárosára, Yazdra asszociál.

Ali Rastroo érdeklődésünkre elmondta: boldog, hogy Jászberényben lehet és megismerheti Magyarország gyönyörű kultúráját.

– Megérkezésem előtt sokat olvastam Magyarországról, Jászberényről és a jászokról, akikkel mi perzsák rokonok vagyunk – tette hozzá az iráni festő, aki már gyermekkora óta alkot és tanulmányai során számos festészeti technikával megismerkedett.

A huszonegy éves művész munkáját több nemzetközi díjjal elismerték és Európában, Ázsiában, valamint Dél-Amerikában is volt már kiállítása. Jászberény és Yazd barátságának jegyében nyílt meg csütörtökön Ali Rastroo első magyarországi kiállítása a Szikra Galériában. A képek egy héten át megcsodálhatók a galéria nyitvatartási idejében. A művészet kifejező erejével igyekszik felhívni a figyelmet az emberiség problémáira.

Műveinek üzenetei elmélyült gondolatokat és érzelmeket ébresztenek fel az emberben. A tárlat megnyitóján megtudhattuk: az önkormányzat elhivatott célja, hogy a város lakói is megismerjék a gazdag iráni kultúrát. Ali Rastroo tárlatát Hajnal-Nagy Gábor, alpolgármester nyitotta meg. Kiemelte, hogy a kultúra nagyon fontos terület, egy kulcs egymás megértéséhez. Az iráni művész pedig olyan témákat jelenít meg, amelyek számunkra is ugyanolyan fontosak, mint neki.

A bemutatott digitális festmények témái többek között a háború és a béke kérdéséről, a környezetszennyezésről, az emberek közötti falakról és azok lebontásáról szólnak. Az eseményen Dr. Szabó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki az alkotónak, aki gitáron kísérve egy tradicionális iráni dallal is megajándékozta a közönséget. A rendezvényen tiszteletét tette Gholamali Rajabi Yazdi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete és Emran Talebi tanácsos is.

Élénk kulturális kapcsolat

Jászberény és Yazd az elmúlt években számos kulturális, művészeti programmal fűzte szorosabbra a két település közötti barátságot. Fotókiállítást rendeztek, yazdi emlékművet adtak át Berényben, iráni filmnapokat tartottak a moziban, hangszerbemutatót, koncertet, ételkóstolót és előadásokat szerveztek a városban. Sisa József jászsági ötvösművész a jászok múltját bemutató alkotását elküldték Iránba, ami a yazdi polgármesteri hivatal előtt áll. Arra azonban még nem volt példa, hogy iráni művész Jászberényben alkosson.

A Bakancslista sorozat következő programjával egy újabb előadás segítségével kerülhetünk közelebb Iránhoz. Október 8-án 18 órakor a Városi Könyvtár kamaratermében Dr. Sárközy Miklós, Közel-Kelet szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora Perzsiától Iránig című előadásában egy sok ezer éves kultúrát mutat be az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában