Vélemény

2019.10.20. 11:30

Az internettel kinyílik a világ a mozgássérülteknek is

Jó dolog, hogy laptophoz, tablethez juthatnak a kerekesszékes emberek.

Kovács Berta

Igaz, sokan közülük még nem járatosak e digitális eszközök használatában, különösen az idősebb korosztály. Azok között is akadtak olyanok, akik a minap kaptak eszközöket a MEOSZ-tól. A mozgássérülteknek pedig különösen hasznos, ha interneten keresztül elérhető a „nagyvilág”, hiszen ők sokkal nehezebben jutnak el egy-egy őket érdeklő rendezvényre, és a mindinkább teret hódító akadálymentesítés ellenére, sokak számára a hivatalos ügyek egyedüli intézése is komoly kihívás.

Az internet persze a kerekesszékeseket sem kell, hogy arra ösztönözze, maradjanak csak otthon, a négy fal között, ha barátokkal, családtagokkal, támogatóikkal cseten, e-mailen vagy közösségi oldalon keresztül is érintkezhetnek! Sokat segít azonban, ha weboldalakon tájékozódhatnak műsorokról, vonatindulásról – meg is véve jó előre a jegyet –, egy távoli helyszín, település megközelíthetőségéről, vagy akár arról, hogy egy színház, mozi, rendezvényhelyszín akadálymentesített-e vagy sem.

Komoly előrelépést jelentene, ha minden fogyatékkal élő számára elérhetőkké válnának az informatikai eszközök, a kispénzűeknek sem kellene azon aggódniuk, sikerül-e összekuporgatni a laptopra vagy tabletre valót, vagy akad-e számukra pályázati lehetőség.

Valljuk meg, még mi, épek sem tudunk már meglenni digitális kütyük nélkül, pedig mi kedvünkre jöhetünk, mehetünk, látunk és hallunk… Az internet összeköt minket, függünk tőle és rajta. Ebben már ma is „sorstársak” vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában