JÁSZKUNSÁG

2019.10.03. 20:00

Negyvenegy állatban mutatták ki a sertéspestist megyénkben

Egyre több afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznót találnak hazánkban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is immár negyvenegyre nőtt azoknak az állatoknak a száma, melyekben megtalálták e kórokozót. A betegség vírusával szerencsére eddig még csak vaddisznók fertőződtek meg.

Kovács Berta

A betegség vírusával eddig még csak vaddisznók fertőződtek meg a megyében.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A fertőzés a megye északi részén jelentkezett, de míg augusztus végéig „csak” négy fertőzött állatot tartott számon a NÉBIH, melyek Tiszafürednél hullottak el, szeptember végéig megtízszereződött a számuk. Tiszafürednél az augusztusban fellelt egyedekkel együtt így már 21 ASP-s állatról van tudomása a hatóságnak. Tiszasülynél az elhullott és az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból 10 alkalommal mutatták ki a kórokozót. Abádszalókon, Jászkiséren és Kenderesen egy-egy vírusos vaddisznót találtak, ám jól jelzi, hogy a délebbre fekvő területek vaddisznói sem érezhetik magukat biztonságban, mivel Kőteleknél négy, de már Szolnoknál is három állatban volt kimutatható az ASP.

– Folyamatosan keressük a vaddisznókat, találtunk elhullott állatokat is, de lesről is lőjük őket – adott helyzetképet Tari Mihály, a tiszasülyi Szőke Tisza Vadásztársaság elnöke.

– Eddig tizenöt állatot lőttünk ki, és hét elpusztult disznót találtunk. Ez utóbbiak között az egyikre a csatorna partján fekve találtunk rá, azt hittük, már nem él, de még felállt. Elindulni azonban már nem tudott, látszott, hogy nagyon beteg, az utolsó óráit élte. A hivatásos vadászunk lelőtte, és ki is mutatták benne a vírust – mesélte.

– A Tiszán érkeznek a fertőzött vaddisznók Ukrajnából, az elpusztult állatokat lehozza víz. A vírust terjesztik rágcsálók, madarak is, de csak a vaddisznókra és a házi sertésekre veszélyes. A megyei gazdák nagyon tartanak a sertéspestis terjedésétől, hiszen ha a járvány felüti a fejét egy házisertés-telepen, az az állatok teljes megsemmisítésével jár, az állományt pedig utólag nagyon nehéz pótolni – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Különösen ügyelni kell a védekezés szabályainak betartására, hiszen a fertőzés ellen csak a megelőzéssel védekezhetünk, a betegségre nincs hatékony gyógymód.

A védekezésnél nagyon fontos, hogy legyen a telep körül dupla kerítés, és nagy gondot fordítsanak az előírt higiéniai feltételek betartására, fertőtlenítésre, ismeretlen eredetű zöldtakarmánnyal, moslékkal etetni szigorúan tilos! A kedvtelésből tartott malacokra is veszélyes az ASP, így azokat is elzárva ajánlott tartani.

Hallani, hogy a háztájiban nevelt disznókat a megye északi részein elkezdték levágni. Ezt Hubai Imre Csaba is megerősítette.

– A kistermelőknek, akik csak néhány sertést tartanak, mi is ezt tudjuk javasolni, hiszen esetükben nagyon nehéz a védekezés feltételeit biztosítani. Az is vágja le a sertést, és inkább tárolja a fagyasztóban a húst, aki karácsonyra szánta – hívta fel rá a figyelmet a megyei NAK-elnök.

Drágulhat a sertéshús

Sertéshús-hiánytól nem kell tartanunk, mivel vannak még hazai készletek tartalékban és az EU-ból is tudunk behozni, véli Hubai Imre Csaba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint ha a hazai készletek fogynak, akkor számítani lehet valamennyi áremelkedésre, de ennek mértékét még nem tudni. A vásárlók jól informáltak az ASP-ről, így nem esett vissza észrevehetően a sertéshús fogyasztása, és azt is tudják, hogy a vírus emberre nem veszélyes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában