Galériával

2019.10.28. 20:00

Sokan támogatták a jászberényi költő nemes céljait

A jászberényi Magyar Anita író, költő különleges ajándékot kért negyvenedik születésnapjára.

Illés Anita

Magyar Anita verseit Rékasi Károly színművész olvasta fel a jótékonysági délutánon Jászberényben.

Forrás: Gémesi Balázs

Nem kapni szeretett volna, hanem adni. Első verseskötetének megjelenésével és annak bemutató rendezvényével a Jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény demens betegeit támogatta. Jótékonysági kezdeményezésének nemes céljait sokan segítették.

Magyar Anita író, költő irodalmi, zenés jótékonysági délutánt szervezett október 26-án a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola sportcsarnokában. A költő Versbe zárt gondolatok című első verseskötete nemrég jelent meg, minden darab megvásárolt összegét, valamint a rendezvény teljes bevételét a Jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézménynek ajánlotta fel. Az adomány segíti az intézmény demens betegei részére új rehabilitációs eszközök, gépek beszerzését.

Magyarországon körülbelül kétszázötvenezer embert és családját érinti ez a betegség, mely nemcsak a betegekre, hanem környezetükre is súlyos terhet ró. Az empatikus, szociális érzékenységéről ismert költő ebben az évben ünnepelte negyvenedik születésnapját, és amikor a családja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni születésnapjára, ő azt mondta, hogy nem kapni, hanem adni, jótékonykodni szeretne. Magyar Anita céljait támogatta a családja és még sokan mások is, így valósulhatott meg a könyv, valamint a versek és a zene szárnyán a jótékonysági délután.

Az eseményen Dr. Novák István atya, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy örömmel karolták fel a zene, a költészet és a színművészet közreműködésével megvalósult rendezvényt. – Egy közösségnek az erejét az adja meg, hogy a szavaktól elrugaszkodva, a tettek mezejére lépve jelenik meg az a jótékony szeretet, amelyre maga Jézus is tanított – hangsúlyozta az atya. A köszöntők sorában Pócs János országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke személyes emlékein keresztül a vers, a zene erejét hangsúlyozta, egy-egy idézet akár életünk nehézségein is át tud segíteni. Magyar Anita írásait, jótékonysági céljait méltatva hozzátette: az írónő szívéből, lelkéből azoknak adott egy nagy darabot, akiknek a legnagyobb szükségük van a szeretetre.

A jótékonysági rendezvényen a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek műsora különleges, meghitt hangulatot teremtett. Magyar Anita Versbe zárt gondolatok című első verseskötetének válogatott költeményeit pedig Jászberény híres szülötte, Rékasi Károly színművész olvasta fel. Az eseményen Bozóki Jánosné, a Jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény vezetője köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a programot valamilyen formában támogatta.

Kihirdették a versíró pályázat eredményét

A jótékonysági délutánon hirdették ki a Magyar Anita által szervezett I. Diákok verselő lábnyomai versíró pályázat eredményét, melyre kizárólag a Jászságban élő diákköltők jelentkezhettek. A pályázatra nyolcvanhat diáktól összesen százöt darab költemény érkezett. A zsűri három kategóriában értékelte a verseket. Minden pályázó emléklapot és ajándékot kapott. I. kategóriában (9-11 éves) első helyezett lett Utasi Abigél Kincső Esti gondolat című verse, II. kategóriában (12-14 éves) Kovács Eszter Tamara Tükörkép című költeménye bizonyult a legjobbnak, III. kategóriában (15-18 éves) pedig Mustó Ivett Eszembe jutott című verse lett az első.

Az első helyezett diákok verseit Rékasi Károly színművész olvasta fel. – Valami elképesztő, csodálatos dolog az, ahogy a fiatalok gondolataikat tökéletesen fogalmazzák meg és versformába öntik – fogalmazott a színművész az eredményhirdetésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában