JÁSZFÉNYSZARU/GALÉRIÁVAL

2019.11.17. 14:00

A geodéta különleges térképeit mutatja be a kiállítás

A jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság 25. alkalommal szervezte meg pénteken a hagyományőrző Erzsébet napi programsorozatot.

Illés Anita

Névadójára emlékezett a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság.

Fotó: Gémesi Balázs

A kézműves kiállítást és vásárt idén is szakmai fórummal egészítették ki, ami ezúttal a Bedekovich emlékévhez kapcsolódott.

A rendezvényen Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskolai társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Baranyi Brigitta, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Esély Közalapítvány projektmenedzsere bemutatta azt a közösségfejlesztő programot, melyben együttműködnek a népfőiskolával.

Az eseményen felidézték a névadó, idősebb komori Bedekovich Lőrinc életét, munkásságát, akit a Jászkun Kerület 1779-ben választott meg a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság első közös földmérőjévé. Úttörőnek számító mérnöki tevékenységét negyven éven át, nyugdíjazásáig végezte.

A geodétára ezúttal egy kiállítással is megemlékeztek. A neves földmérő kéziratos térképeiből összeállított tárlatot Horváth Gergő, a megyei levéltár igazgatóhelyettese mutatta be az érdeklődőknek. A kiállítás 2020. január 20-ig megtekinthető a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A tárlatvezetést követően Dr. Farkas Kristóf Vince történész az „Idősebb komori Bedekovich Lőrinc geodéta nyomában” és a „Jászfényszaru városközpontjának régi nevezetességei” című TKM-füzetet (Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára kiadvány) ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában