JÁSZKUNSÁG

2019.11.28. 20:00

Családokból kiemelt kicsiknek segítenek

Nemes és áldozatos feladat, amit a nevelőszülők vállalnak, hiszen azokon a gyerekeken segítenek, akik a legrászorulóbbak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Nyugat-Magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat közel százötven gyermeknek biztosít hátteret.

P. Pusztai Nóra

Bujdosó Balázs a nevelőszülővé válásról is beszélt lapunknak

Fotó: P. Pusztai Nóra

A családból kiemelt kiskorúakat hatvan nevelőszülőnél helyezték el.

– Szolgálat vagy hivatás, így éljük meg ezt a szakmai munkát – kezdte a beszélgetést Bujdosó Balázs, a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat vezetője. A nyugati szervezet egészen a Tisza vonaláig tart, így a Jász-Nagykun-Szolnok megyei munkát is ők koordinálják. A gyermekvédelmi rendszer egy szeleteként a családokból kiemelt gyermekek nevelését, gondozását végezik azzal a céllal, hogy a gondozottaknak átmenetileg otthont biztosítsanak abban az időszakban, amikor a gyermek – fiatal felnőtt – családja erre nem képes. A megyén belül kiemelt terület Tiszafüred, Tiszaszentimre, Abádszalók, Nagyiván és ezen települések körzetei, de természetesen például a megyeszékhelyen vagy Öcsödön is tevékenykednek nevelőszülők.

– Alapellátáson belül jelzőrendszer működik – részletezte Bujdosó Balázs.

Bujdosó Balázs a nevelőszülővé válásról is beszélt lapunknak
Fotó: P. Pusztai Nóra

– A Család és Gyermekjóléti Központok gyűjtik össze az információkat. Ha egy kiskorú valamilyen oknál fogva – a leggyakoribb a bántalmazás vagy veszélyeztetés – kikerül a vér szerinti szülői családból, az a célunk, hogy a gyermekotthon helyett nevelőszülők vegyék gondozásba. A traumán átesett fiatalokkal elsődleges feladat a személyes, érzelmi kapcsolat kialakítása, ezért a lehetőségekhez mérten a gyermek szükségleteihez igazítva választanak átmeneti otthont – folytatta, kiemelve, hogy az elsődleges feladat a családba való hazagondozás. A vér szerinti családokkal való segítő kapcsolattartás is kiemelt helyen szerepel programjukban.

– A tőlünk telhető lelki és fizikai segítséget igyekszünk nekik is megadni ahhoz, hogy alkalmasakká váljanak saját gyermekük visszafogadására – mondta.

A családi háttér feltételeinek változatlansága esetén megoldhatatlanná válik a visszakerülés, ebben az esetben a következő lépcsőfok az örökbefogadás. A cél, hogy az életükben végleges megoldás alakulhasson ki. A tapasztalatok szerint minél fiatalabb egy gyermek, annál nagyobb eséllyel fogadják örökbe. A nevelőszülőknél tehát legtöbb esetben hosszabb, rövidebb ideig, de csak átmenetileg tartózkodnak a gyermekek. Ezt szem előtt tartva kell a kötődést kialakítani a gondozottakkal.

– Elsősorban olyan személyeket keresünk, akik úgy gondolják, hogy alkalmasak lennének nevelőszülőnek – mondta Bujdosó Balázs, majd kiemelte, hogy természetesen szigorú jogszabályi elvárásoknak és követelményeknek is meg kell felelni, mely során a lakhatáson túl a pszichológiai alkalmasságot is vizsgálják. A tanfolyamok után is folyamatosan biztosítjuk a lelki és a fizikai támogatásukat, szakmai megsegítésüket. Közösségé formálásukban kulcsszerepük van az egyházi közösségeknek, a gyülekezeteknek. A gyermekek fejlődése, szocializációja ily módon még inkább biztosított.

A szakember szerint a hivatás nehezét a nevelőszülők viszik, náluk jelentkeznek a problémák és örömök is.

– Vannak tanácsadó kollégák, akik nevelési eszközöket ajánlva segítik a munkájukat – emelte ki a vezető, aki hangsúlyozta, hogy a nevelőszülők száma igen alacsony, míg a gyermekeké magas. A hálózat feladatának azt tartja, hogy minél több szülővel együtt tudjon működni, ezért folyamatosan várják a jelentkezéseket.

Kiszűrnék az anyagi haszonlesőket

– A nevelőszülőség egy speciális foglalkoztatási jogviszony szolgálati időnek minősül, járulékfizetési kötelezettséggel. A tevékenységük után kvázi fizetésként foglalkoztatási díjat kapnak, melynek összege egyebek mellett a gyermekek számától is függ. A gyermekek ellátására, gondozására úgynevezett ellátmányt kapnak. A nevelőszülők a két összeget egymástól jól elkülönítve kezelik. Törekszünk arra, hogy kiszűrjük azokat a jelentkezőket, akik pusztán anyagi céllal vállalnák ezt a munkát – hangsúlyozta Bujdosó Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában