Vélemény

2019.11.27. 12:54

Jöhet a technikai akadálymentesítés kora!

Bár míg saját maguk meg nem tapasztalják, sokan közülük nem érzik, hogy számukra az egészségeseknél is nélkülözhetetlenebbek lehetnek ezek a készülékek.

Kovács Berta

Fényes bizonyíték erre a vakoknak kifejlesztett, okostelefonon keresztül már a szolnokiak számára is elérhető Távszem szolgáltatás.

Látók számára még szokatlan a látvány, mikor egy fehér bottal vagy vakvezető kutyával közlekedő személy kapja elő zsebéből a kütyüt, és sötét képernyővel pörgeti sebesen a menüt. Hogyan is boldogulhat szegény, ha azt sem látja, hová koppintson az érintőképernyőn?

Pedig a vakság korántsem akadály! Persze jól jöhet egy olyan szolgáltatás, ahol a távolból is segítséget kérhet valaki olyan helyzetben, ahol égető szükség lenne a vizuális információkra. Például közlekedés során szükség lehet arra, hogy az illető megnézze a megállóban a menetrendet, de épp senki nincs a környéken. Vagy otthon egy élelmiszer lejárati dátumát kellene kideríteni, de ugye, ezt nem lehet kitapogatni… Megeshet az is, hogy a postaládába dobnak be valami küldeményt, és jó lenne megtudni, mit is tartalmaz. A vak ember önállóságát növelheti, ha ilyenkor nem kell segítség után keresgélnie.

A Távszemnek köszönhetően elég csak egy operátort felhívni, az ominózus képet átjátszani, és már meg is kapja az illető az egyébként látást igénylő információt. Jó lenne minél több ilyen jellegű segítség, és nem csak a vakoknak… Jöhet a technikai akadálymentesítés kora!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában