Törökszentmiklós

2019.11.05. 14:00

Még mindig szökésben van a kenguru

Hétfőn több óra hosszán keresztül, déltől egészen sötétedésig kerestük a törökszentmiklósi temetőben, hiába. Nem jutottunk eredményre... – számolt be egy nem mindennapi kengurukutatás legújabb fejleményéről Nagy Marianna, szolnoki civil állatvédő.

Molnár-Révész Erika

Éhség, járművek, kutyák és emberek is veszélyeztethetik az életét

Forrás: Shutterstock

Rajta és kollégáján kívül még legalább tizenöten keresték az állatot, egyelőre hiába. A keresett kis termetű Bennett-kenguru egyébként egy temetőhöz közeli tanyáról szökött meg a nyáron.

Ilyen Bennett-kenguru szabadult el
Fotó: Shutterstock

– Legálisan vásárolták a gazdái, három kengurujuk van, ám ez az egy kiszökött, amikor véletlenül nyitva maradt a kapu. A gazdáknak azóta sem sikerült megfogni. Időközben látták a temető melletti kis utcákban, ezért félünk attól is, hogy egy kutya megfogja, egy autó elüti, esetleg a vonat, hiszen nem messze fut egy vasúti sín. Különböző helyekre pedig répát, speciális granulátumot tettünk ki, ugyanis az is gond, hogy bár a kenguru bírja a hideget, félő, hogy a tél előrehaladtával elfogy a tápláléka – osztotta meg aggodalmait az állatvédő.

A keresésbe egy budapesti speciális csoport, az Állatmentő Sereg tagjai is bekapcsolódtak.

– Sajnos nem láttuk a kengurut. A temető minden irányban nyitott, ráadásul elég nagy része nagyon bokros, fás, kritikán aluli állapotban van – tájékoztatta hírportálunkat Némedi Edina, a csoport munkatársa.

– Egy Bennett-kengururól van szó, mely egy kis termetű állat, könnyen el tud rejtőzni, és nagyon gyors. Sajnos minden nap nem tudunk részt venni a keresésében, de folyamatosan kapcsolatban vagyunk a helyeikkel. Ezt az állatot csak tereléssel, csapdaháló segítségével lehet megfogni. Ám ehhez fel is kellene bukkannia... – mondta Edina. Hozzátette, a Bennett-kenguru vásárlása és tartása is legális hazánkban. Hogy milyen körülmények között, állatkerti rendelet szabályozza, engedély és bejelentési kötelezettség alá azonban nem tartozik. Ez szerinte nem szerencsés, mert egyre több helyre hívják őket szabadon lófráló kenguruk miatt.

Hozzá nem értők ne próbálkozzanak! – figyelmeztet a szakember

Némedi Edina, az Állatmentő Sereg állatvédő szervezet munkatársa aggodalmát is kifejezte a kenguru befogásával kapcsolatban.

– Nagyon jó lenne, ha laikusok nem mennének most a temetőbe azzal a felkiáltással, hogy – mintegy „szafarin” – kengurubefogókká válnak, mert ennek nagyon szomorú vége lehet. A hozzá nem értők is képesek lehetnek az állatban kárt tenni, de az állat is az emberben. Ha nem jól fogják meg, súlyos sérülést okozhat. Amikor kerestük az állatot, többen kisgyerekekkel jöttek, hogy megnézzék a kengurut. Kicsit olyan érzés volt, mintha azt gondolnák, hogy itt van a helyi állatkert, pedig ez nem egy mókás történet... – figyelmeztetett a veszélyre a szakember.

Bár a Bennett-kenguru magassága az egy métert sem éri el, súlya megközelítheti a huszonhét kilogrammot is. Hátsó izmos lábaival pedig erőteljes rúgásra képes, ezért veszélyes, ha hozzá nem értő, különösen egy kisgyermek szeretné befogni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában