Jászkunság

2019.11.07. 14:00

Milliós bírságolás lehet a vége

Az orrukig sem látnak a tűzoltók a sűrű, fekete füstben, amikor kigyullad egy társasházi lakás.

Munkatársainktól

Szimulált füsttel telített lépcsőházban mutatták meg a tűzoltók, milyen nehéz a dolguk

Fotó: Czakó Nóra

Nem is gondolnánk, hogy ilyenkor mennyire megnehezíti az emberek kimentését a folyosókon tárolt kerékpárok, szobanövények, szekrények. A Társasházak napja rendezvénysorozattal erre próbálják felhívni a figyelmet.

– Nagyon időszerű a kérdés, hiszen éppen a napokban tettem ki a folyosók ajtajaira az erről szóló felhívást és tájékoztatást – válaszolta megkeresésünkre Fehér Sándorné, az egyik szolnoki tízemeletes lakóház közös képviselője, aki szerint bár a többség betartja a tűzvédelmi előírásokat, akadnak olyanok is, akik többszöri felszólítás ellenére sem.

Túl sokszor okoznak gondot a kacatok a folyósókon
Fotó: Czakó Nóra

– Nagyon fontos, hogy a folyosókon a menekülési útvonalat nem szabad eltorlaszolni semmivel. Csak virágot lehet elhelyezni, de azt is csak úgy, hogy egy méter tíz centiméter szabadon maradjon a menekülési útvonal irányától a falig. A folyosón semmit sem szabad tárolni! Ezt a lakók olyan hetven százaléka betartja, de vannak renitensek is. Annak ellenére hogy van biciklitároló, nem viszik le a kerékpárt, hanem odatámasztják a folyosón a falhoz, de kiteszik a bútorokat vagy a ruhaszárítót is. Emellett vannak olyanok, akik a folyosókon található elektromos szekrényeket, melyekben semmit nem szabadna tárolni, telerakják mindenfé­lével. Találtam már benne festéket, felmosóvödröt, különböző élelmiszereket. Ezt állandóan figyelemmel kell kísérni, mert van, akinek hiába szólunk – számolt be tapasztalatairól a közös képviselő.

Gondoljunk csak bele, hogy ha az orrunkig sem látunk a sűrű füsttől, hogyan tudják a tűzoltók időben kimenekíteni az embereket, ha a lépcsőházban mindenféle tárgyak vannak elszórva! Ezt mutatta be szerdán Skumát Péter zászlós, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka egy szimulált füsttel telített lépcsőházban.

– Általában ismeretlen helyen kell boldogulnunk, ezért mindig a fal mellett haladunk – kezdte Skumát Péter, aki már rögtön a bejáratnál több kerékpárba is belebotlott. – Időbe telik, amíg ezeket arrébb tesszük, pedig olykor minden perc számít. Egy olyan lépcsőházban, amely már alapból szűkös, nem egyszerű a dolgunk. Ráadásul a tűzoltó nem egyedül mozog az épületben. Miközben a felszerelésekkel megyünk fel a lépcsőn, mások már menekülnek. Ha pedig a folyosót, például szekrényekkel, még jobban leszűkítik, bonyolulttá válik a mentés. Természetesen megoldjuk, a cipőket átlépjük, a szekrényt eltoljuk, de ez mind-mind időveszteség, miközben ég a tűz és ki kellene menteni az embereket. Komolyabb gondot okoznak viszont a nagyobb, kétajtós szekrények vagy amikor több, esetleg méteres cserepes növény állja az utunkat – mondta Skumát Péter, aki hozzátette, hogy a tűzoltók nem büntetnek, de jelzik, ha ilyen gondjuk akadt valamelyik társasházban, és akkor a katasztrófavédelem kimegy ellenőrizni.

– Rendszeresen vizsgáljuk, hogy a társasházak lakói betartják-e a tűzvédelmi előírásokat – tudtuk meg Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. – Ilyen például a menekülési útvonalak szabadon hagyása, de a vagyonvédelmi rácsokra is vonatkoznak szabályok, hiszen ez is hátráltatni tudja az épületből való kimentést. Emellett rengeteg más tűzvédelmi előírás is van, amire figyelni kell. Például PB-gázpalackot egy lakásban csak egyet lehet használni, illetve tartani. Megyénkben az emberek javarészt betartják ezeket a szabályokat. Jellemzően a menekülési útvonalak leszűkítése szokott hiányosságként felmerülni. Ilyenkor nem a bírságolás az elsődleges célja a hatóságnak, hanem a biztonság erősítése. Éppen ezért a szabálytalanság súlyosságától függően első körben csak kötelezik a társasházakban élőket, hogy a hibákat megszüntessék. Ha ez nem történik meg, akkor jön a bírság, ami a tízezer forinttól a milliós nagyságrendig terjedhet.

A fő céljuk az, hogy a társasházakban élők pontos képet kapjanak az otthonukat érintő tűzvédelmi szabályokról

A katasztrófavédelem minden évben megrendezi a Társasházak napja rendezvénysorozatot, mely idén november 5–7-ig tart. Ennek célja, hogy a társasházakban élők és a közös képviselők is átfogó, pontos képet kapjanak a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályokról.

– Ebben a három napban az emberek bejöhetnek, és beszélhetnek a katasztrófavédelem hatósági munkatársaival a saját házukat érintő tűzvédelmi szabályokról. Erre azért van szükség, mert minden egyes társasház más, ezért mindegyik esetén egyedi módon kell elkészíteni a tűzvédelmi házirendet. Ez egyébként a háromszintesnél magasabb, több mint tízlakásos épületeket érinti – fejtette ki Németh Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában