Díjátadó

2019.11.09. 15:30

Rangos elismerést kapott a kengyeli doktornő

„Aki a gyerekek rajzaival és fényképeivel tapétázza ki a falait, akinek névtábláit gyerekek készítik, aki a másként fejlődő gyerekek elfogadására a faliújságja főhelyén buzdít egy szívhez szóló történettel, áldás mindannyiunk és a közösség számára!”

Molnár-Révész Erika

Dr. Kozma Katalin (középen) az ünnepélyes díjátadón az őt ajánló családdal és B. Király Gyöngyi újságíróval

Forrás: Beküldött fotó

Ez csak egy részlet azokból az ajánlásokból, melyet dr. Kozma Katalin házi gyermekorvosról küldtek be a szülők A nemzet háziorvosa című pályázatra. A megható történetek, jellemzések a zsűrit is meggyőzték, a kétszáznyolcvan jelöltből a Kengyelen és Tiszatenyőn dolgozó gyermekgyógyász munkásságát jutalmazták a különdíjjal.

Dr. Kozma Katalin (középen) az ünnepélyes díjátadón az őt ajánló családdal és B. Király Gyöngyi újságíróval
Fotó: Beküldött fotó

– „Lenyűgöz, hogy szabadsága alatt továbbképzésre megy a tengerpart helyett, és úgy jön vissza, hogy problémás gyerekünknek talált egy iskolát…” Egy történet, amely nagyon jól jellemzi dr. Kozma Katalin szakmához és gyermekekhez, családokhoz való hozzáállását.

S ez csak egy kedves mondat azok közül, melyeket szülők írtak a közel tizenöt éve Kengyelen praktizáló gyermekorvosról.

– Vannak olyanok, akiket valahogy megtalálnak más emberek problémái. Ahogyan engem is mindig megtalált a kisebbség vagy a betegek problémája, és ezek a mai napig érzékenyen érintenek. Világéletemben gyermekekkel szerettem volna foglalkozni. Még arra is gondoltam annak idején, hogy pedagógus leszek.

De nem tanár lett, más utat választott. A tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium és Óvónőképző Szakközépiskola elvégzése után a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett.

– Amikor végeztem az egyetemen, a szolnoki Hetényi Géza kórházban kezdtem dolgozni, a végzős évemet ott töltöttem. A radiológiára és a neurológiára is vártak, de aztán végül sikerült a gyermekgyógyászati osztályra kerülni, amely nagyon fontos alma mater volt.

A gyermekgyógyász szakvizsga megszerzése után Martfűn kezdett dolgozni, majd Kengyelre került, ahol megüresedett a gyermekorvosi praxis, amely egy éven keresztül betöltetlen is volt.

– Akkoriban egy nagyon kedves és elismert háziorvos helyettesített itt, dr. Bozó József, akit gyermekkorom óta ismertem. Ő javasolta, hogy próbáljam meg, hiszen Kengyel nagyon jó kis község. Így kerültem Kengyelre. Akkor még nem ismertem igazán a települést, de azt mondhatom így, tizenöt év után, igen, tényleg nagyon jó kis község, megszerettem az itteni embereket, családokat.

Ahogyan a helyiek is megszerették a doktornőt. Ezt bizonyítja az is, hogy idén neki ítélte a település a Kengyel Községért díj arany fokozatát.

Több száz szakembert jelöltek az országos díjra

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett A nemzet háziorvosa című pályázaton összesen kétszáznyolcvan jelölt indult, közülük tíz határon túli és tíz anyaországi orvost jutalmaztak. Dr. Kozma Katalin a zsűri különdíját kapta, az eredményhirdetésre november negyedikén, Budapesten, a Pesti Vigadóban került sor.

– Nagyon megható pillanatok voltak. Korábban nem is gondoltam még át, hogy mi ennek az alapellátási formának a legszebb része. Úgy gondolom, az, hogy mi a családok életét generációkon keresztül végigkísérjük. Talán az alapellátás az a része az orvoslásnak, amellyel az orvos a legközelebb kerül a pácienshez. Hiszen míg a szakterületek egy-két betegségre specializálódnak, az alapellátásban dolgozó orvos egészében látja a betegeket, és a családokat is megismeri. Ez az, ami nagyon szép része ennek a hivatásnak… – vélekedett dr. Kozma Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában