Tiszaderzs/Galériával

2019.11.18. 11:30

Segítő jobbot nyújt Kárpátaljának a szeretetszolgálat

Tiszaderzsi önkéntesek válogatták a kárpátaljára szánt adományokat.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Közös felelősségünk a határon túl élő honfitársaink megsegítése, a kisebbségbe kényszerült magyar közösségek támogatása. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai folyamatosan ezen dolgoznak. Egyik kárpátaljai útjára kísértük el nemrég Fodor Gusztáv tiszaderzsi lelkipásztort és társait.

Mint a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) kárpátaljai referense, hosszú évek óta foglalkozik adományok gyűjtésével és szállításával Fodor Gusztáv. Hírportálunkon is számos alkalommal olvashattak a tiszaszentimrei és tiszaderzsi református lelkész munkásságáról.

- Négy hónappal ezelőtt kéréssel fordult hozzánk Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A Beregszászi Járási Központi Kórháznak segítségre volt szüksége. Megfelelő számítógépek, informatikai eszközök híján nem tudták volna teljesíteni az ukrán egészségügyi reformok feltételeit – magyarázta a hajnalban útrakelő Fodor Gusztáv.

Holland támogatókkal vették fel a kapcsolatot, akik pár héten belül húsz számítógépet és több tucat használt, de jó állapotú lapmonitort küldtek a kórház megsegítésére.

A hatalmas egészségügyi intézményben már várták a magyar delegációt, szemmel láthatóan készültek a vendégek fogadására. Közösen pakolták ki a szeretetszolgálat kisbuszából a fél millió forintot is meghaladó értékű adományt. Pár perc múlva kitűnő állapotban lévő számítógépek sorakoztak az asztalon.

Az adományként érkezett lapmonitorokat pakolják ki a kórház és a szeretetszolgálat munkatársai.
Fotó: Ujvári László

- Fontos segítséget kaptunk, nagy szüskégünk van ezekre a számítógépekre. A megvásárlásukra nincs lehetőség, a beszerzésük komoly fejtörést okozott, mivel az informatikai parkunk fejlesztésére és bővítésére nincs fedezet sem az intézmény, sem a város, de még a járás költségvetésében sem – jegyezte meg Dr. Males Iván, a kórház főorvosa.

Balról Fodor Gusztáv lelkipásztor, középen Oláh István a szeretetszolgálat alapítványának elnöke, jobbra Dr. Males Iván főorvos.
Fotó: Ujvári László

Hozzátette: még több számítógépre lesz szükségük a jövőben, de a Magyar Református Szeretetszolgálattól ígéretet kaptak arra, hogy további adományokkal igyekeznek fedezni az intézmény szükségletét.

A legmagyarabb kárpátaljai városnak nevezett Beregszászról a közeli Nagydobronyba vezetett tovább a szolgálat lelkes csapatának útja. Egy körülbelül ötszázezer forint értékű porcelánadomány várta, hogy a Nagydobronyi Református Líceum rendelkezésére álljon.

- Egy bezárt balatonfelvidéki szállodából kaptuk a konyhai porcelánokat. A Tiszaderzsi Református Egyházközség önkéntesei válogatták át és csomagolták újra – mondta Fodor Gusztáv.

Mint megtudtuk, a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás oszlopa a református egyházkerület által fenntartott négy líceum. A nagydobronyit a rendszerváltozás után alapította az egyházközség, a közelmúltban magyar kormányzati támogatásból sikerült felújítani. Több száz gyermek tanul ezekben az intézményekben magyar nyelven, csak a nagydobronyiban százhetven.

- A líceumnak nincs fedezete arra, hogy folyamatosan pótolja ezeket az eszközöket, így az adomány komoly segítséget jelent a számukra – magyarázta a református lelkész. – Az anyaország támogatása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása a határon túli magyarság jövőjét jelenti, melynek építésében minden egyes tégla kulcsfontosságú – vélekedett.

Az oktatási intézmény tanulói és munkatársai örömmel pakolták ki az eredetileg Szovjetúnióban gyártott, több száz kilogramm porcelánt és konyhai eszközt, majd egy ebédre vendégül látták a jótékony utazókat.

Az adományként érkezett porcelánokat pakolják ki a szeretetszolgálat munkatársai Nagydobronyban.
Fotó: Ujvári László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában