Jászkunság

2019.11.30. 07:00

Szakember dönti el, jöhet-e az iskola

A napokban jelent meg, hogy a tanköteles korú gyermekek szülei az Oktatási Hivatalban kérvényezhetik a gyermekük óvodában maradását.

P. Pusztai Nóra

Az utóbbi időben ismét korábban ülnek be a gyerekek az iskolapadba Képünk csak illusztráció

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kérvények beadásához minden dokumentumot csatolni kell, ami bizonyítja, hogy nem iskolaérett a hatéves óvodás. A szülők január elseje és tizenötödike között kérvényezhetik a szakértői vizsgálatot.

Felháborodást okozott az óvódás gyermekek szüleinek körében a még júliusban módosított köznevelési törvény, mely szerint már nem a pedagógus és a szülő dönthet a gyermek óvodában maradásáról. A végrehajtási jogszabályra meglehetősen sokat kellett várni, a napokban derült ugyanis ki, hogy kinek és hova kell a kérvényeket benyújtani.

– Augusztusban tölti kisfiam a hatot, érzelmi és szociális téren sem látom iskolaérettnek, így mindenképpen szeretnénk, ha még egy évet az óvodában töltene – mondta Homolya-Kécskei Karola, az ötéves Zente édesanyja. – Elkeserítő volt, hogy ennyi ideig kellett várni arra, hogy megjelöljék azt a szervezetet, ahol kérvényezhető az óvodában maradás. Eddig a szakszolgálatnál próbáltunk információhoz jutni, januárra minden dokumentumot összeszedünk, amit be kell nyújtani – tette hozzá a szolnoki szülő.

A megyében működő Szolnoki Pedagógiai Országos Központ tájékoztatása szerint Zente, illetve az összes tanköteles korú gyermek további egy nevelési évig óvodában történő részvétele kérdésében január 1-jétől az Oktatási Hivatal fog döntést hozni. Az engedélyeket szakértői vizsgálat alapján adják ki a gyermek lakóhelye szerint illetékes járási szakértői bizottság véleménye alapján.

Szabó Róza főosztályvezetőtől megtudtuk, hogy az eljárás a szülő kérelmére indul, hiszen ő az, aki bármilyen indokból úgy véli, hogy gyermeke számára az iskola megkezdése még nem indokolt. Bármilyen releváns indok leírható, így a szülő kifejtheti, miért, milyen okból kérelmezi a felmentést, milyen körülmény, állapot, tény teszi azt indokolttá. Az eljárásban ezen körülmények vizsgálatára kerül sor. A szülő kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik. A szakértői bizottság szakértői véleményét a már bevett, eddig is alkalmazott komplex pedagógiai-gyógypedagógiai, pszichológiai, szükség szerint orvosi vizsgálata alapján alakítja ki az Oktatási Hivatal.

Az előző évek tapasztalatai szerint a tanköteles korúak körülbelül harminc százaléka maradt az óvodákban, akiknek közel fele szülői döntés, és nem kifejezetten indokolt szakmai okokból töltenek még egy évet az óvodában.

– Az iskolák kapacitása megvan, hiszen évtizedekkel ezelőtt mindegyik több osztállyal működött – részletezte Szutorisz Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi központ vezetője. – Szolnokon egyébként is minden évben különböző mennyiségű osztályt indítunk, az igényekhez mérten a számuk huszonkettő és huszonnyolc között változik. Tudunk alkalmazkodni a megnövekedett gyereklétszámhoz. A falusi iskolákban kifejezetten örülnek majd, ha néhány gyerekkel több kezdi el az iskolát – tette hozzá a vezető.

Az Oktatási Hivatal a kérelmeket január elsejét követően fogadja be, és a kérelem postára adására csak január tizenötödikéig van lehetőség.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában