Abony/Szolnok

2019.11.30. 11:30

Szolnok legismertebb sütijét népszerűsítették

Két fiatal abonyi cukrász, Székely Szilárd és Szabados Ildikó keze alatt formálódott a napokban Szolnok neves édessége, a habos isler.

Hartai Gergely

Szabados Ildikó és Székely Szilárd (balról a második) a szolnoki isler készítését mutatták be a fesztivál látogatóinak

Fotó: Illyés Csaba

A méltán híres cukrászremek kulisszáit általuk a nagyközönség is megismerhette.

– Pálinkás Csaba főszervező kért fel minket, hogy a szolnoki Aba-Novák Agórában rendezendő csokoládéfesztiválon szerepeljünk. Elfogadtuk a felkérést, így az esemény szombati napján a szolnoki habos islert mutathattuk be, vasárnap pedig a csokoládé mousse-t – részletezte Székely Szilárd, aki cukrásztársával, Szabados Ildikóval félkész termékként vitték a jászkunsági megyeszékhely különleges édességét a közönség elé, majd a helyszínen fondanttal és étcsokoládéval húzták át azokat.

– Előadásomban az isler történetéről beszéltem, eközben pedig melegíteni kezdtük a fondant és a csokoládét. Amikor pedig mindez elkészült, a program vendégei is megkóstolhatták a végeredményt – mesélte a fiatal cukrász.

A szolnoki habos isler több évtizedes múltra tekint vissza. Az édességet hajdanán a szolnoki Kádár Cukrászdában készítette elsőként Hegedűs László cukrászmester. A Móra család 1974-ben vette át a Marcipán Cukrászda vezetését, és vele együtt a habos isler készítését. Móra László Venesz-díjas cukrászmester, kilencszeres világbajnok és felesége naponta több mint száz islert készítettek a „Kis Marcipánban”. Mára a megyeszékhely islere már nemcsak a szolnokiak kedvence, hanem az ország különböző részeiről is eljönnek megkóstolni.

– A nézők azt is megkérdezték, miből és hogyan készül a sütemény. Tudni kell, hogy receptje, bár már nagyon régi, még sincs levédetve. A mai kornak megfelelően persze változott az alapanyagok minősége és állaga. Az elkészítés módja azonban ugyanaz maradt – hangsúlyozta Szilárd. Majd a receptúráról is szót ejtett.

Szabados Ildikó és Székely Szilárd (balról a második) a szolnoki isler készítését mutatták be a fesztivál látogatóinak
Fotó: Illyés Csaba

A két kakaós linzerlap között magas hőfokon főzött tojásfehérjehab található. A habot 1/3 cukorral, géppel felverjük, ezzel párhuzamosan pedig cukorszirupot készítünk. Ez utóbbi vízből, a maradék 2/3 cukorból, és invertálóanyagból áll, ami arra kell, hogy ne kristályosodjon ki a cukor. Az invertálóanyag lehet ecet, keményítőszörp vagy invertcukor is.

– A cukorszirupot fel kell főznünk 115–118 fokig. Ha a szirup elérte ezt a hőfokot, kiskanállal mintát veszünk, hideg vízbe mártjuk, és ha kezünk segítségével egy golyót tudunk formázni, akkor megfelelő a cukor sűrűsége. Ezután a „windhabot” habzsákba tesszük. Ezzel töltjük meg a két kakaós linzerlap közötti részt, aminek a tetejét forró sárgabaracklekvárral kenjük le, ami azért szükséges, hogy ne szívja magába a fondant.

Íme a sütemény különleges bevonóanyaga, a fondant
Fotó: Ilyés Csaba

– Az igazi szolnoki habos isler fondanttal készül, de ehhez a változathoz nagyon kevés helyen juthatunk hozzá. Budapesten például már nem is nagyon kapható ilyen, csak a csokoládés variáció – taglalta a fiatalember.

Hozzátéve, hogy nagyon örült bemutatójuknak a nagyközönség, hiszen eddig nem nagyon volt hasonló rendezvény, melynek keretében egyszerre tudhattak meg részleteket a süteményről az érdeklődők, s meg is kóstolhatták azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában